Op tv en Instagram komen dagelijks ideaalbeelden van vrouwen voorbij.
Op tv en Instagram komen dagelijks ideaalbeelden van vrouwen voorbij. (Foto: Pixabay)

Boekenweek bij bibliotheek Wierden

door Linda Kaspers van de bibliotheek Wierden

Het thema van de Boekenweek van dit jaar, De moeder, de vrouw, heeft aardig wat stof doen opwaaien. Eerlijk gezegd weet ik nog niet wat ik ervan vind. Moeder en vrouw. Twee identiteiten. Zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden? Vroeger misschien, maar tegenwoordig kijken we hier toch iets anders tegenaan.

WIERDEN - Mijn moeder moest nog stoppen met werken toen ze trouwde. Haar leven bestond ineens uit het huishouden en hopen dat er gauw een kindje komt om haar plots lege bestaan te vullen.
Tegenwoordig is het vanzelfsprekend om vrouw te blijven als je ook moeder bent. Je blijft veel meer verbonden met je vriendinnen, met je werk, met je leven van voordat je kinderen kreeg.
De organisatie van de Boekenweek heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat het niet gaat om stereotypering, maar om het brengen van een ode aan de sterke vrouw die aan het roer staat van haar gezin. Sterke, moedige, autonome figuren zijn ze, de vrouwen van tegenwoordig. Toch denk ik dat veel vrouwen die stereotypering nog voelen. Want om een echt goede vrouw of goede moeder te zijn moet je heel wat in huis hebben. Je bent mooi, slank, met een goed verzorgd uiterlijk. Je hebt alle tijd voor je gezin, je carrière, je relatie en je sociale contacten. Dit zijn de ideaalbeelden van vrouwen die je dagelijks voorbij ziet komen op tv en in de tijdlijn op je Facebook of Instagrampagina's.

Er zijn weinig vrouwen die kunnen voldoen aan deze ideaalbeelden, ook al doen we nog zo ons best. Ik sprak afgelopen week vijf vrouwen die aan het diëten zijn (voor de zoveelste keer, want na ieder dieet komen er kilo's bij), drie vrouwen die crèmes smeren tegen cellulitis, twaalf met anti-rimpel crème en twee die vaker sporten dan ze leuk vinden. En allemaal zijn ze ontevreden met zichzelf! Wat zou er gebeuren als we besluiten dat we goed genoeg zijn, ook als we niet aan het perfecte plaatje voldoen. Als we stoppen met knokken om anders te zijn dan hoe we eigenlijk zijn. Ik voorzie een toename in tijd om gewoonweg gelukkig te zijn, met jezelf en met de mensen om je heen. Want hoe heerlijk moet het zijn om in de spiegel te kijken en oprecht naar jezelf te glimlachen, gewoon omdat je blij bent met degene die je ziet?

In deze Boekenweek wil de Bibliotheek Wierden dit streven kracht bij zetten door de documentaire 'Embrace' te vertonen. Deze film is gemaakt door lichaamsrespectactiviste Taryn Brumfitt. Ze beschrijft haar zoektocht van een vrouw die een hekel heeft aan haar eigen lijf naar een vrouw die blij is met wie ze is en met wat ze in de spiegel ziet.

Kom de documentaire kijken en ga op weg naar het omarmen van wie en hoe je bent. Want dat is pas een echte ode aan iedere moeder en vrouw: je bent prachtig zoals je bent!

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 28 maart om 20.00 uur. De entree bedraagt 2,50 euro voor leden en 5 euro voor niet-leden. Deze avond is alleen bedoeld voor vrouwen.

Meer berichten