De cursisten leren in vijf tot zes jaar hoe zij een klomp kunnen maken. Foto: Susanne Nijenhuis.
De cursisten leren in vijf tot zes jaar hoe zij een klomp kunnen maken. Foto: Susanne Nijenhuis. (Foto: )

Eeuwenoud natuurproduct: de klomp

door Susanne Nijenhuis

Handmatig klompenmaken is een uitgestorven beroep. Maar in Enter houden ze het in ere met een cursus die wordt gegeven door het Enters Erfgoed waar iedereen het oude vak kan leren.

ENTER - Familie was vroeger klompenmaker, of op zoek naar een nieuwe hobby. De redenen om te beginnen met de cursus lopen uiteen. De groep van acht mannen komt elke dinsdagavond bij elkaar om klompen te maken. Machines mogen niet gebruikt worden tijdens deze cursus. ''De cursisten leren in vijf tot zes jaar hoe ze van dat ene blokje hout een klomp kunnen maken, en dat allemaal zonder machines'', vertelt leermeester Jan Hodes. Zelf volgde hij de cursus tussen 1988 en 1996. ''Ik werkte al veel met hout en ik kwam deze cursus tegen. Het leek mij leuk om ook eens iets anders met hout te doen. Dat is nu dertig jaar geleden.''

Lastig
Het maken van een klomp uit een stuk hout is lastig. ''De cursisten zijn het eerste jaar alleen maar bezig met het snijden van het hout, want dat is nog best lastig met een groot mes. Er wordt gebruik gemaakt van een natuurproduct en dat maakt het moeilijk om daar een klomp van te maken. Het hout moet ook nat blijven. We hebben een aantal bomen buiten liggen. Zo blijft het hout vers.''

Het hout dat het Enters Erfgoed gebruikt voor de cursus krijgen ze van boeren. ''Zij hebben bomen staan die verrot zijn of omgewaaid. We worden dan gebeld of wij de boom kunnen weghalen. Laatst hebben wij twee bomen bij een boer opgehaald. Deze bomen waren aan de onderkant helemaal verrot. Als wij ze niet hadden weggehaald, dan waren ze binnenkort wel omgevallen'', vertelt Jan.

Het is een bijzondere cursus. ''Het is lastig, maar je kan het beroep altijd uitvoeren. Voor veel dingen heb je nu stroom nodig om het te gebruiken. Voor het maken van klompen niet, met een stuk hout en een aantal gereedschappen kan je zo aan de slag.'' De cursus voor beginners is op dinsdagavond en voor degenen die al wat verder zijn op donderdagavond.

Meekijken bij de Oudheidkamers
Dit is deel 9 van de serie Kijk mee bij... In deze serie volgen we de Oudheidkamers in Holten en in Enter. Meer informatie over de Oudheidkamer Enter en Oudheidkamer Holten is online te vinden.

Meer berichten