Voorzitter Albert Zomer reikt een speld uit aan een lid van vogelvereniging De Goudvink.
Voorzitter Albert Zomer reikt een speld uit aan een lid van vogelvereniging De Goudvink. (Foto: Albert Zomer / De Goudvink)

'Het is eigenlijk een kindje dat opgroeit'

door Jolien van Gaalen

Vogelvereniging De Goudvink in Almelo is op 20 november 1971 opgericht. Voorzitter Albert Zomer zit sinds 1980 in het bestuur. "Vroeger was het echt een sociaal gebeuren en was de saamhorigheid groter, dat is mij bijgebleven. Je was 'familie' van elkaar. Als er iets doorgegeven of besproken moest worden, ging je naar iemand toe. Nu is het wat meer individueel, maar gelukkig is de gezelligheid wel altijd gebleven."

ALMELO - De vereniging is ontstaan na onenigheid tussen een bestaande vereniging in Almelo en enkele leden. Een gedeelte van hen is weggegaan en hebben een eigen organisatie opgezet, van wie Gerrit Stroeve één van die initiatiefnemers was. Daarvoor waren minimaal 25 leden nodig en die kwamen er." Inmiddels kent De Goudvink een gemêleerd ledenbestand. "We hebben jonge en oude leden met verschillende achtergronden. Iedereen die met gedomesticeerde vogels bezig is, is welkom. Behalve als je met illegale zaken bezig bent, zoals het vangen van vogels uit de natuur. Dierenwelzijn staat bij ons voorop. In ons clubgebouw hebben wij diverse ruimtes met geschikte kooien en volières. Vogels die altijd buiten in een volière zitten, worden bij tijdelijke tentoonstellingen in een koud gedeelte met dezelfde temperatuur gezet." De vereniging heeft nu een vaste locatie aan de Seringenstraat, maar dat is niet altijd zo geweest. "We hebben eerst een beetje door Almelo gezworven. Eerst zaten we in hotel National aan de Wierdensestraat (nu ROC, red.), daarna zijn we naar het Waaggebouw gegaan. Ons eigen clubgebouw kregen we in 1984. Het was een voormalige boerderij die we hebben verbouwd. We delen het gebouw met de duivenvereniging De Luchtsport. Na 1996 is het gebouw gerenoveerd en flink uitgebreid."

Albert is in 1976 lid geworden, zit sinds 1980 in het bestuur en is in 1996 voorzitter geworden. "Ik was 18 of 19 toen ik lid werd. Het is heel mooi om iets waar je op jonge leeftijd bij betrokken bent geraakt te zien groeien. Het is eigenlijk een kindje dat opgroeit. Zo hebben we een clubgebouw gekregen, groeide het ledenaantal en behaalden onze leden mooie resultaten bij kampioenschappen." Albert is zestien jaar districtsvoorzitter Overijssel geweest. "Ik ben iemand die uitdaging zoekt en vaak voor de microfoon staat. Dan val je op en wordt je gevraagd. Ook het praten met verschillende mensen gaat mij goed af, dus het ligt mij wel. Via het districtsvoorzitterschap ben ik tweede voorzitter van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers geworden." Daarnaast is hij sinds januari vicepresident van de wereldorganisatie Confederation Ornithologique Mondiale.

Vrijwilligers
De Goudvink draait volledig op vrijwilligers. "Er is een vaste kern van 30 tot 40 mensen die helpen bij het onderhoud van het gebouw, het bemannen van de bar, het opbouwen van tentoonstellingen, het veilig vervoeren van vogels naar tentoonstellingen en de website. Het aantal is afhankelijk van de activiteit. Hoe groter het evenement, hoe meer vrijwilligers. We doen nooit tevergeefs een beroep op onze leden." Albert vertelt dat veel verenigingen moeite hebben met het vinden van bestuursleden. "De oorzaak is de toegenomen verantwoordelijkheid door voorwaarden van de overheid. Als vereniging staan wij nog aan de goede kant van de lijn, maar als voormalig districtsvoorzitter en landelijk tweede voorzitter baart dit mij wel zorgen. Zo zullen er waarschijnlijk alleen grote verenigingen overblijven. Verder maken we ons zorgen over er wat allemaal op ons afkomt. De meningen over het houden van vogels zijn niet altijd positief. Meestal mensen die niet weten hoe het er echt aan toegaat. 98 procent van de in totaal 24.000 leden gaat goed met de dieren om. Er zal wel eens een rotte appel tussen zitten, dat moeten we aanpakken. Wij gaan altijd kijken bij nieuwe leden. Met mensen die vogels uit de natuur halen of smokkelen willen wij niks te maken hebben."

"Wij willen er blijven voor iedereen die interesse heeft in het houden en kweken van vogels. Door modernisering moeten we met een andere blik kijken naar het houden van vogels en kampioenschappen. Denk bijvoorbeeld aan automatisering: in plaats van de pen een tablet gaan gebruiken." Er komt een mijlpaal aan: in 2021 bestaat de vereniging 50 jaar. "Dan willen wij weer een grote vogelshow gaan organiseren voor de hele provincie."

Geïnteresseerden kunnen op de website een kijkje nemen in de keuken van de vogelliefhebberij en via die website ook lid worden van deze jonge enthousiaste vereniging.

Meer berichten