Foto: Jolien van Gaalen

Doek valt voor straattheater

WIERDEN - Stichting StraattheaterPlus Wierden heeft besloten dat StraattheaterPlus in 2018 de laatste versie is geweest. "Elk jaar werd het moeilijker om de financiën rond te krijgen", aldus het bestuur.

"We hadden een aantal trouwe sponsoren, maar er haakten in de loop der jaren ook geldschieters af. Naast de sponsoren waren we afhankelijk van de toewijzing van bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en van het Cogas Cultuurfonds. Wij zijn de samenwerking met Almelo aangegaan om de kosten te delen en korting te verkrijgen omdat theatergroepen meerdere optredens konden verzorgen in één weekend. Toch bleek ook dit niet dé oplossing te zijn om voldoende geld te vergaren. Ook ontstonden er personele problemen: enkele bestuursleden trokken zich terug en ook een aantal vrijwilligers in de werkgroep haakte af."

Tien jaar lang heeft StraattheaterPlus in Wierden en in de beginjaren eveneens in Enter zich met veel inzet en enthousiasme ingespannen om jaarlijks een aantrekkelijk cultuurprogramma op straat te zetten, dat vrij toegankelijk is voor bezoekers van alle leeftijden.Hoewel de hoofdmoot in al die jaren bestond uit het (internationale) Straattheater was er in Wierden ook volop ruimte voor de plaatselijke amateurkunst.

"We hebben op deze wijze tien festivals mogen organiseren met een heel uiteenlopend programma, uitgevoerd door artiesten vanuit alle windstreken op deze aarde. Artiesten uit alle vijf continenten; uit landen als Argentinië, Chili, Brazilië, Japan, Australië, Italië, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk en natuurlijk uit ons eigen land. We hebben ze allemaal  in Wierden mogen ontvangen en ze brachten de bezoekers kwalitatief hoogstaande voorstellingen. Dit internationale aanbod was mogelijk dankzij de samenwerking met de Stichting Kunsten op Straat, die de artiesten voor ons boekten."

"Emotioneel is het een moeilijke beslissing, maar rationeel konden we niet anders besluiten dan er een punt te zetten", laat het bestuur weten.

Meer berichten