Foto: Eigen foto / Jolien van Gaalen (achtergrondfoto)

'Ik wist echt niet wat me overkwam'

door Jolien van Gaalen

ENTER - De bijna 80-jarige Jannie de Jager uit Enter is genomineerd voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs. In totaal is zij al 23 jaar actief als vrijwilliger. Haar kinderen Frida, Ria en Joke hebben Jannie opgegeven. "Ik wist echt niet wat me overkwam toen ik de brief kreeg", vertelt Jannie. "Erg leuk dat zij me hebben aangemeld. Zij zeggen ook vaak 'Ma is AOW, altijd onderweg."

Jannie is al jarenlang vrijwilliger bij Theresia in Bornerbroek en bij de VVV in Enter. "Ik help met bakken van kniepertjes, bij de ganzenmarkt en de slachtvisite in Enter. Eigenlijk ben ik overal inzetbaar." Twee jaar geleden is Jannie in Enter komen wonen. "Als je er tussen wil komen, moet je zichtbaar zijn. Je kan wel achter de geraniums gaan zitten, maar dan blijf je daar zitten." Dat is de reden dat Jannie vrijwilligerswerk is gaan doen.

Ook de ontmoetingen met mensen vind ze leuk. "Mensen waarderen het, bij activiteiten komt er dan een glimlach op het gezicht. En ze zijn dankbaar. Bij de bingo in Bornerbroek heeft iemand een keer twee rolletjes snoep gewonnen. Daarvan heb ik er eentje gekregen van de winnaar, omdat ik er altijd rondliep om te helpen." Dat is volgens Jannie ook de reden waarom mensen vrijwilligerswerk zouden moeten doen. "Je krijgt er dus veel voor terug. Ik hoop dat ik dit nog lang kan doen, want dan gaat het ook goed met mij."

In het zonnetje
De Overijsselse Vrijwilligersprijs is een initiatief van de provincie Overijssel. Met de prijs worden vrijwilligers jaarlijks in het zonnetje gezet. Bijna de helft van de inwoners van Overijssel doet actief aan vrijwilligerswerk. Vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties worden genomineerd door familie, vrienden, collega-vrijwilligers of anderen.

De uitreiking van de prijs staat gepland op vrijdag 8 februari in het provinciehuis aan de Luttenbergstraat 2 in Zwolle. Er zijn prijzen voor individuele winnaars en vrijwilligersorganisaties. De geldprijzen van 1000, 650 en 350 euro zijn voor organisaties, individuele vrijwilligers krijgen waardebonnen om een hartenwens te vervullen. Daarnaast is er een publieksprijs van 500 euro voor zowel vrijwilligers als organisaties. Tenslotte is er de trendprijs met thema 'Iets groots doen met iets kleins.' Dat kan bijvoorbeeld een organisatie zijn die iets moois heeft neergezet met weinig geld of een vrijwilliger die in zijn eentje iets groots heeft opgezet.

Stemmen
Een stem uitbrengen op Jannie de Jager voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs kan tot en met donderdag 7 februari op de website via de knop 'stemmen'.Vervolgens kan er geklikt worden op vrijwilligers en verschijnt er per gemeente een overzicht van de genomineerde vrijwilligers. Klik daarna op gemeente Wierden en breng je stem uit. Na het invullen van het mailadres moet de stem nog wel bevestigd worden.

Meer berichten