Foto: Roselien Slagers

André maakt graag tijd voor een praatje

In deze krant zet Stichting De Welle regelmatig een vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer André Kuipers, in Enter ook bekend als André van kuukentjes Dika. Hij is samen met Jan Bosch verantwoordelijk voor het aansluiten en de service voor de apparatuur van de personenalarmering in Enter.

ENTER – Met dit systeem kan een persoon in geval van nood en als de telefoon niet bereikbaar is direct alarm kan slaan naar een zelfgekozen contactpersoon. André doet dit al sinds 2004 en is daarmee zo ongeveer als langste 'in functie' bij De Welle.

"André vindt het leuk om te doen", zegt Roselien Slagers van De Welle. "Het aansluiten kost ongeveer een uur van zijn tijd, maar iedereen die André kent, weet hij dat het in die tijd niet redt. Naast het aansluiten maakt hij namelijk graag tijd voor een kopje koffie en een praatje. Mensen zijn blij als hij er is er om het apparaat aan te sluiten of een storing op te lossen, omdat er zo gezorgd wordt voor extra veiligheid in huis. Als André dan toch bij de mensen thuis is, kijkt hij ook wel eens een haperende computer na."

Snel hulp
Volgens Roselien is het mooie aan de personenalarmering van De Welle dat vrijwilligers hiervoor bijna altijd uit hetzelfde dorp komen als de gebruiker van het apparaat. "Er kan dus snel gehandeld worden als er bijvoorbeeld een batterij moet worden vervangen. De vrijwilliger komt meestal dezelfde dag nog of anders de dag daarna. Er zit geen grote organisatie achter deze vorm van dienstverlening."

Mooie verhalen
André: "Het leukste is als je op een adres komt waar je zelf koffie moet zetten. Ondertussen hoor je dan de mooiste verhalen."
Ook kwam hij eens op een adres waar meerdere katten in huis waren. Ondanks zijn allergie heeft hij ook daar gedaan wat moest gebeuren.

Druk
Naast dit vrijwilligerswerk is André actief op andere gebieden. Zo bezoekt hij veel mensen die ziek zijn, is druk met het onderhoud van de techniek in de kerk, is hij actief rondom de actie Kerkbalans en de ledenadministratie. Bij basisschool De Wegwijzer helpt hij met de reparaties van computers. Daarnaast geeft hij computerles aan een dame op leeftijd.

Hobby
"Zijn grote hobby is de trail motorsport, maar dat heeft hij helaas moeten laten gaan," vertelt Roselien. "Hij heeft echt een winnaarsmentaliteit en wil dus graag winnen, maar dat zit er fysiek niet meer in. Wel is hij zo'n twintig keer per jaar actief als controleur tijdens het WK en clubtrails."

Gezellige prater
"André is een gezellige prater met het hart op de juiste plek", zegt Roselien. "De Welle is erg blij met hem als vrijwilliger."

Ook vrijwilligerswerk doen?
Inmiddels zijn er ruim 600 mensen actief als vrijwilliger voor De Welle. Er zijn diverse mogelijkheden: zo kan je onder meer aan de slag als seniorenvoorlichter, activiteitenbegeleider, huiscoach, baliemedewerker, maaltijdbezorger of chauffeur. Benieuwd naar de vrijwilligersvacatures en handige informatie over vrijwilligerswerk? Neem dan een kijkje op de website van WierdenDoet

Meer berichten