Henk Weiden is vanaf het begin bij de Stichting BOWIE betrokken. "Het is een doel dat mensen aanspreekt: het is dichtbij en gaat om mede-inwoners." Foto: Jolien van Gaalen.
Henk Weiden is vanaf het begin bij de Stichting BOWIE betrokken. "Het is een doel dat mensen aanspreekt: het is dichtbij en gaat om mede-inwoners." Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: Jolien van Gaalen)

'Bijzonder dankbaar werk om te doen'

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - Stichting BOWIE is altijd zichtbaar geweest in de Wierdense samenleving. "We houden zelf acties: twee keer per jaar houden wij een inzamelingsactie bij supermarkten", vertelt voorzitter Henk Weiden, die onlangs een lintje heeft ontvangen van burgemeester Robben. "Daarnaast hebben wij ons verhaal verteld op verschillende plekken, zoals scholen en verenigingen. Het is ook een doel dat mensen aanspreekt: het is dichtbij en gaat om mede-inwoners."

BOWIE is eind 2011 opgericht. "Voor die tijd was er het diaconaal platform 'De arme kant van Wierden'. Maar zij kregen heel weinig aanvragen. Op een gegeven moment is Schuldhulpmaatje Nederland naar hen toegekomen. Zij hebben gevraagd of het platform mensen met schulden wilde begeleiden. Zij hadden diverse voorwaarden: zo moest er een aantal kerken bij betrokken zijn en moest de gemeente ondersteuning bieden. Op dat moment was Theo de Putter wethouder en hij stond er meteen achter. De gemeente ondersteunt ook de opleiding en bijscholing van de schuldhulpmaatjes. Sindsdien is Weiden betrokken bij BOWIE. "Om alles in goede banen te leiden, zocht de landelijke Schuldhulpmaatje een kartrekker, dat ben ik geworden."

Kort daarna kregen medewerkers van de nieuwe stichting adressen van mensen met schulden en kwamen bij hen achter de voordeur. "Daar zagen wij al snel dat deze mensen meer hulp nodig hadden. In die tijd bracht de Almelose Boodschappenmand ook af en toe boodschappenpakketten naar ons dorp. Ze vonden het eigenlijk te gek voor woorden dat zij dit vanuit Almelo moesten doen. Daarom hebben de vrijwilligers gevraagd of dit niks voor ons was."

Het doel moge duidelijk zijn: het helpen van mensen die zichzelf niet kunnen redden. "Het overgrote deel van deze groep heeft geen schuld aan de moeilijke situatie waarin zij zich bevinden, door allerlei verschillende omstandigheden is dit zo gekomen. Er zijn veel eenoudergezinnen met kinderen bij."

"Het is bijzonder dankbaar werk om te doen: het helpen van mensen die in de problemen zitten. Mensen zijn dankbaar dat ze geholpen worden. Het mooiste is als mensen weer zelfredzaam worden door onze hulp. Als BOWIE leveren wij een grote bijdrage aan de armoedebestrijding in de gemeente." Het aantal mensen dat de stichting helpt wisselt vaak. "In de loop der jaren hebben we honderden mensen geholpen. In 2018 hebben we zeker op 75 adressen hulp gegeven met onze schuldhulpmaatjes of met de boodschappenmand. Het aantal gezinnen varieert nogal. Als iemand een boodschappenmand aanvraagt wordt er altijd een intakegesprek gehouden om te zien of het gezin aan de voorwaarden van Bowie beantwoordt. Elk half jaar, of zoveel eerder, wordt gecontroleerd of het gezinsinkomen hieraan nog voldoet.
De stichting draait op 45 vrijwilligers die zich geheel belangeloos inzetten. Dit zijn de bestuursleden, schuldhulpmaatjes, inkopers, inpakkers en bezorgers van de boodschappenmanden.

BOWIE werkt ook samen met diverse stichtingen. Een daarvan is de Stichting Jarige Job die een verjaardagsbox geven aan kinderen van 4 tot en met 12 jaar. "Hierin zit een cadeautje, slingers en traktaties voor op school, wat anders niet zou kunnen omdat er geen geld is. Daarnaast is er nog de Roetgerink Foundation uit Enter waarop wij een beroep kunnen doen voor bijvoorbeeld een laptop of fiets voor kinderen die naar het vervolgonderwijs gaan. Deze kinderen van twaalf tot achttien jaar krijgen van de Foundation op hun verjaardag een rijkgevulde mand met lekkers."

De opslag aan de Industrieweg is beschikbaar gesteld door de heer Jo Teunissen van de Teunissen Holding. De stichting van een grote werkgever heeft de inrichting gesponsord. "Voor dringende huishoudelijke zaken kunnen wij ook bij hen terecht, bijvoorbeeld voor een matras of wasmachine. Stichting Vang je Droom heeft voor een paar gezinnen met kinderen gezorgd voor een onvergetelijke vakantie. Anderen gingen naar een dierentuin of ander evenement. Daarnaast worden we gesteund door talrijke andere organisaties zoals Rotary, Lions, werkgeverskring, kerken, etcetera. Ook mogen we veel particulieren tot onze donateurs rekenen."

De hulpvragen die de stichting krijgt komen van de mensen direct, maar meestal van de maatschappelijke organisaties. Belangrijk hierin is Wijksaam van de gemeente Wierden. Kijk voor meer informatie over de stichting BOWIE, wat zij allemaal doen in de gemeente Wierden en nieuws op hun website

Lintje 
Burgemeester Robben reikte tijdens de vrijwilligersavond van BOWIE een koninklijke onderscheiding uit aan Henk Weiden. Weiden werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn vrijwillige prestaties. Sinds 2004 is Henk Weiden vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Wierden als diaken en ouderling. Daarnaast was hij voorzitter van de taakgroep Diaconie. Weiden is ook oprichter en voorzitter van de Stichting Financiële Begeleiding BOWIE (Budget Ordenen Wierden-Enter). Ook is hij vrijwilliger bij de Stichting Oost Europa Enter-Rijssen-Wierden en bij de Zonnebloem, afdeling Wierden. 

Meer berichten