UG3300
UG3300 (Foto: )

Wierden en Enter in het licht!

WIERDEN/ENTER - De Stichting Accommodaties Wierden Enter (SAWE) heeft een grote stap gezet in het verduurzamen van de gemeente Wierden. In 2019 gaan alle sportverenigingen in de gemeente over op LED sportveldverlichting.

Al sinds 2017 werd er binnen de gemeente Wierden gesproken over LED sportveldverlichting. Boven de sportvelden binnen de gemeente Wierden hangen sinds jaar en dag ruim 134 energieslurpers van maarliefst 2300 watt per stuk. Die grote bakken zorgen niet alleen voor een flinke jaarlijkse energierekening voor de betreffende sportclubs maar ook voor een behoorlijke CO2 uitstoot. Het werd dus tijd om hier wat aan te gaan doen.

In november 2018 is er een aanbesteding opgestart om een geschikte partij te vinden die deze switch van oud naar nieuw mogelijk gaat maken. Sinds enkele weken is duidelijk dat het van origine Wierdense bedrijf Mastverlichting.com deze klus mag gaan klaren.

Hugo Westhof van OVI-Enschede & Mastverlichting.com (fusie sinds 2018) legt uit wat de voordelen zijn voor de sportclubs in de Gemeente Wierden. ''Alle verenigingen gaan direct profiteren van een energiebesparing van 50%. Tevens kunnen de clubs de sportveldverlichting dimmen en te timen. Door goed om te gaan met deze mogelijkheden om trainingsverlichting en wedstrijdverlichting toe te passen wordt de energiebesparing nog groter''. Een bijkomend voordeel is dat de verlichting niet meer hoeft op te warmen of 'voor te gloeien' zoals dat nu bij de huidige halogeenverlichting het geval is. Direct in- en uitschakelen dus.
''Om een idee te krijgen van de totale stroombesparing is de rekensom simpel. De 148 sportlampen zorgen voor een totaal aan stroomverbruik van ongeveer 140.000 kWh per jaar. Met de nieuwe LED sportverlichting mogen we minimaal uitgaan van 55% stroombesparing. Dan wordt er dus een kleine 77.000 kWh per jaar aan stroom bespaart. Met die besparing kan je ruim 18 huishoudens per jaar van stroom voorzien. Dat staat ook gelijk aan het verbruik van 166 kilometer straat verlichting. Maar je zou daarmee ook 13,5 miljoen keer je Smartphone mee kunnen opladen''.
Daar komt nog bij dat er in alle gevallen meer licht op de velden komt en minder er buiten. We hebben gekozen om aan te bieden met de OptiVision van Signify (Philips), die LED armaturen voorzien momenteel het beste in de reductie van lichthinder. Al het licht komt daar terecht waar je het wilt hebben, precies op het voetbalveld of op de tennisbaan. Daardoor is er geen 'strooilicht' meer en zo zal er ook geen lichtoverlast meer bij omwonenden van de sportparken zijn. Eigenlijk gaat iedereen er op vooruit.

Stap in de toekomst
De mogelijkheden zijn nu eindeloos. Middels een Licht Management Systeem kunnen de clubs bijvoorbeeld de verlichting bedienen middels een app en actief hun verbruik monitoren. Ook kunnen wij als installateur de verlichting op afstand bekijken en de clubs tijdig informeren als er onregelmatigheden in het gebruik zijn. Als bedrijf zijn we ontzettend blij en enthousiast dat we deel uitmaken van deze transitie. We kijken er naar uit om samen te werken met de SAWE en alle sportclubs binnen de gemeente.

De gemeente Wierden is een echte voorloper op dit gebied, er zijn maar weinig gemeentes in Nederland die deze overstap ineens heeft gemaakt. Zoiets kan je alleen doen door goede samenwerking tussen sportclub en gemeente. Dat is binnen de Gemeente Wierden goed geregeld door het sporthart SAWE, daar wordt namelijk sport en beleid tot in het optimale gecombineerd. Door de transitie van traditionele sportveldverlichting naar de nieuwe LED sportveldverlichting is de reductie in de Gemeente Wierden maarliefst 46,5 ton CO2 per jaar.

Meer berichten