Een typemachine van vroeger. Deze en nog meer spullen zijn te zien bij de expositie 'Technisch gemak dient de mens'. Foto: Susanne Nijenhuis.
Een typemachine van vroeger. Deze en nog meer spullen zijn te zien bij de expositie 'Technisch gemak dient de mens'. Foto: Susanne Nijenhuis. (Foto: Susanne Nijenhuis)

Expositie vol met techniek van vroeger

door Susanne Nijenhuis

HOLTEN - Techniek is overal: denk aan de vr-bril of een horloge die je hartslag of aantal stappen bijhoudt. Dit zijn technische uitvindingen van de afgelopen jaren. Maar vroeger was er ook ontzettend veel techniek, zoals radio's of een typemachine. De Oudheidkamer laat deze oude technische dingen allemaal zien in de nieuwe expositie Technisch gemak dient de mens.

 Bij de expositie is veel te zien: zo staan er oude telefoons, televisie, een machine die de schoenmaker gebruikte en oude werkkleding maar ook een oude tandartsboor. ''Vroeger was dit een bijzonder product, maar als je dit nu bij de tandarts ziet, wil je daar echt niet zitten'', vertelt bestuurslid Marc Fraser lachend. ''Techniek is ontzettend belangrijk, nu maar ook vroeger, dit laten wij zien met handige producten van vroeger.''

Het bedenken en in elkaar zetten van een expositie begint soms twee tot drie maanden van tevoren. ''Nadat we een onderwerp hebben gekozen overleg ik met een aantal leden van de werkgroepen en gaan we op zoek naar spullen die wij tentoon kunnen stellen. We hebben altijd wel voldoende spullen liggen in de opslagruimte. In een week tijd wordt dan de nieuwe tentoonstelling opgebouwd en de oude tentoonstelling weggehaald. Als je door de expositieruimte loopt zie je hoe ontzettend snel de techniek ontwikkeld. Wat hier staat gebruiken wij nu niet meer maar vroeger waren mensen heel erg blij dat het er was.''

''We hebben in totaal vier ruimtes gevuld met deze expositie die te zien is tot april 2019. Maar het mooiste wat we aan techniek hebben laten we staan in een expositieruimte. Na april komt er een tentoonstelling over Lammy Steenhuis. Zij maakte veel handwerken in de regio en een aantal van haar kleden en tapijten zijn dan te zien in de Oudheidkamer. Ook haar oude naaimachine maakt onderdeel uit van de expositie", vertelt Marc.

De Oudheidkamer is geopend op vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur. De entree is gratis, maar een vrije gift wordt gewaardeerd.

Dit is deel 4 van de serie Kijk mee bij... In deze serie volgt men de Oudheidkamers in Holten en in Enter. Meer informatie over de Oudheidkamer Enter en Oudheidkamer Holten is online te vinden.

Meer berichten