Het zonnepark 'de Groene Weuste' in Wierden is in mei 2018 geopend. Foto: Jolien van Gaalen.
Het zonnepark 'de Groene Weuste' in Wierden is in mei 2018 geopend. Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: Jolien van Gaalen)

Plan voor nieuw zonnepark in Enter

door de redactie

WIERDEN / ENTER - De Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter wil een nieuw zonnepark gaan bouwen aan de Trelliesweg, vlakbij de A1.

"We hebben hiervoor een plan ingediend bij de gemeente", aldus een woordvoerder. "Het wachten is nu op het toetsingskader dat de gemeenteraad moet vaststellen. Hopelijk gebeurt dat in april." Het park wordt circa 5 hectare en krijgt 27.000 panelen, goed voor 7,5 miljoen kWh per jaar. Dit staat gelijk aan stroom voor 2.500 huishoudens. Met de eigenaar van de grond heeft de stichting al een intentieovereenkomst gesloten. "Als dit plan doorgaat ontvangt hij van onze stichting een jaarlijkse pacht. Verder is de eigenaar niet betrokken bij de realisatie en exploitatie van het park. We willen graag duidelijk maken dat dit een plan is van onze stichting en niet van de grondeigenaar of de gemeente."

Informatieavond

De stichting Duurzame Energie Wierden-Enter wil ook bij dit project bewoners in de gelegenheid stellen om financieel te participeren. "Omwonenden krijgen hierbij voorrang. Daarnaast willen we de buurt laten profiteren van de opbrengsten van het zonnepark, bijvoorbeeld door bij te dragen aan de bouw van een geluidswal langs de A1." De Wierdense gemeenschap profiteert optimaal van het zonnepark. "Er komt dan werk voor twintig lokale bedrijven. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkzoekenden leren het vak van 'zonneparkbouwer', inwoners participeren met een aantrekkelijk rendement, inwoners kunnen groene stroom met korting krijgen en de opbrengst uit exploitatie blijft in de gemeente Wierden." Op donderdag 3 januari om 19.30 uur is er een voorlichtingsavond bij de Scouting Enter aan de Rondweg / Jagersweg.

De doelstelling van de provincie Overijssel is 1.000 hectare oppervlak aan zonnepanelen. "Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter wil meehelpen om dit te realiseren. We stellen onze expertise graag ter beschikking. Het Wierdens model kan zo bijdragen aan versnelling van de energietransitie in Overijssel."

Meer informatie is te vinden op de website

duurzaamwierdenenter.nl

Meer berichten