Harmonie Sint-Jan onder leiding van Egbert van Groningen bij de Volkskerstzang op woensdag 19 december. Foto: Jolien van Gaalen.
Harmonie Sint-Jan onder leiding van Egbert van Groningen bij de Volkskerstzang op woensdag 19 december. Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: Jolien van Gaalen)

Gedreven met een passie voor muziek

door Susanne Nijenhuis

'Speciale wens voor 2019'

Erik te Wierik speelt geen instrument, toch is hij de trotse voorzitter van muziekvereniging Harmonie Sint-Jan. De dochter van Erik zat in het A-orkest toen hij werd gevraagd voor de taak als voorzitter. ''Ze zochten iemand die met een nuchtere blik naar het orkest kijkt en te helpen bij de financiën, want een orkest is duur. De muzikanten krijgen de instrumenten van de vereniging. Het kopen en onderhouden daarvan kost veel geld. Inmiddels ben ik al ruim zeven jaar voorzitter."

Wierden - Harmonie Sint-Jan is opgericht in 1926, nu is het een orkest met 130 actieve leden waaronder veel jeugdleden. ''Een aantal jaar geleden zaten wij met ons A-orkest in de concertdivisie. We hebben ervoor gekozen om een stapje terug te doen en de muziek zo goed mogelijk te maken voor onze jeugdleden. Nu zitten wij al drie jaar in de eerste divisie (hoogst haalbare divisie voor amateurs, red.) Nu willen wij wel graag terug in deze concertklasse.''

Vijf groepen

Harmonie Sint-Jan bestaat uit vijf groepen. Naast het A-orkest hebben ze ook een B- en C-orkest. Ook hebben ze een AMV- groep (algemene muzikale vorming) waar kinderen de eerste stapjes in de muziek maken. Harmonie Sint-Jan is een symfonisch blaasorkest, toch hebben ze daarnaast nog een slagwerkgroep met tien leden.

''Het orkest heeft veel jeugdleden. We denken dat dit komt door de enthousiaste bestuursleden en dirigenten die iedereen goed begeleiden. Maar ook de jeugddocenten houden de jeugd enthousiast. Onze muzikanten zijn allemaal erg gedreven en hebben een passie voor het maken van muziek.''

Wens

Harmonie Sint-Jan heeft voor 2019 weer veel dingen op het programma staan, zoals het bekende nieuwjaarsconcert en het vijverconcert.

Voor 2019 heeft de vereniging nog een speciale wens. ''Wij willen heel graag een concert geven in Amsterdam of Den Haag'', vertelt Erik.

Meer berichten