Sander Salakory: "Het samen eten zal vrijwel zeker hun dag en die van jou opfleuren. En daar draait het om!"
Sander Salakory: "Het samen eten zal vrijwel zeker hun dag en die van jou opfleuren. En daar draait het om!" (Foto: PPW)

'Perfecte tegengif voor eenzaamheid'

door Sander Salakory, raadslid PPW

WIERDEN - Kerstmis: de meesten van ons associëren het met gelukkige tijden die we doorbrengen met familie en/of vrienden. De realiteit is voor sommige mensen anders, maar het lijkt erop dat niemand graag toegeeft alleen te zijn met kerst.

In deze feestperiode worden we door de media overladen met verhalen over vrolijkheid en beelden van gezinnen die samenkomen. Dit maakt het moeilijk om toe te geven dat je je eenzaam voelt, zeker wanneer het op sociale media lijkt of iedereen een perfect leven leidt. Veranderingen in de manier waarop we met elkaar omgaan dragen bij aan de gevoelens van eenzaamheid. Volgens onderzoek komt eenzaamheid bij 18 tot 34-jarigen steeds vaker voor. Ook een vergrijzende bevolking zorgt voor meer eenzame mensen. Veel mensen hebben een druk leven en het is soms moeilijk om de tijd te vinden om (oudere) familieleden of buurtbewoners te bezoeken.

Voor mij is het dan ook duidelijk dat deze twee generaties elkaar nodig hebben. Een van de ambities van PPW is om de sociale kloof tussen de generaties te overbruggen, en niet alleen tijdens de feestdagen. De realiteit is dat we allemaal eenzame mensen kennen of regelmatig tegenkomen. We kunnen het tij keren en de verspreiding van eenzaamheid stoppen met eenvoudige daden van vriendelijkheid. Er zijn mensen van jong tot oud alleen met de feestdagen die liever samen met anderen zouden zijn.

In de Molukse cultuur (mijn eigen achtergrond) zijn feesten en eten onlosmakelijk met elkaar verbonden en gaat eten over meer dan alleen zorgen voor een volle maag. Het sociale element van eten is tijdens de feestdagen ook heel belangrijk en in een maaltijd die wordt gedeeld met anderen zie ik het perfecte tegengif tegen eenzaamheid. Maak de volgende keer dat je tijdens deze donkere dagen voor kerst een braadpan in de oven plaatst, er een extra portie bij, nodig je alleenstaande buurman uit of breng een gerecht langs en ga met diegene zitten om een praatje te maken. Het samen eten kan leiden tot nieuwe waardevolle contacten en het zal vrijwel zeker hun dag en die van jou opfleuren. En daar draait het om!

Meer berichten