De producten van 'Mooi Vilt' worden gemaakt in Nepal en geven werk aan in totaal 160 vrouwen.
De producten van 'Mooi Vilt' worden gemaakt in Nepal en geven werk aan in totaal 160 vrouwen. (Foto: Ingrid Eidhof)

Wereldwinkel Wierden zorgt voor warmte

door Wereldwinkel Wierden

WIERDEN - De titel is natuurlijk op velerlei manieren uitleggen, maar door de verkoop van eerlijke 100% wollen viltproducten uit Nepal mag je toch zeggen dat de cadeauwinkel aan de Marktstraat 11a in Wierden net dat extra steuntje is voor de producenten en hun gezinnen. Graag vertellen we wat meer over de viltproducten die we voeren.

Mooi Vilt is onze leverancier van onder meer de vilten bolletjesonderzetters, babyslofjes, engeltjes & elfjes in zachte tinten en sleutelhangers in regenboogkleuren. De Nederlandse initiatiefneemster zorgt ervoor dat in Nepal op een tweetal locaties prettige werkomgevingen worden gecreëerd voor respectievelijk 60 en 100 vrouwen. Zij heeft net als Wereldwinkel Wierden de principes van fairtrade hoog in haar vaandel staan.

Ook de leverancier van het label Sjaal met een verhaal heeft als uitgangspunt het creëren van werk voor Nepalese vrouwen. Door de vaste afname van de producten hebben zij continu werk. Zo kunnen ze in hun eigen levensonderhoud voorzien en zijn niet afhankelijk van een partner, iets dat in Nepal niet vanzelfsprekend is. De dames maken onder meer sjaals, plaids, kerstversieringen, handpoppen en vogeltjes. Naast het bieden van werkgelegenheid en ontplooiing van de vrouwen ondersteunt Sjaal met een verhaal onder meer een kinderhuis in Pokhara, de Namasta Foundation en de bouw van een medische post door de stichting Asien Herritage Foundation Nepal. Warmte en toekomst schenken: dat is waarvoor wij samen met onze leveranciers staan.

Productieproces
Vanuit Nieuw Zeeland wordt wol verscheept naar Nepal waar deze geverfd wordt om vervolgens in Kathmandu aan te komen en tot viltbolletje te worden vervaardigd. Plukken van de geverfde wol worden opgerold tot een bolletje. Vervolgens worden deze in een bakje met warm water en zeep gedaan, waardoor de wol gaat vilten. De bolletjes worden uitgeknepen en op een plaat gelegd waar met een ingezeept plankje over de bolletjes wordt gewreven totdat deze de juiste maat en vorm hebben. Omdat de bolletjes vol zitten met water moeten deze in de centrifuge worden gedroogd. Deze wordt met de hand aangezwengeld omdat ze te maken hebben met stroomonderbrekingen, waardoor er soms maar twee uur stroom per dag is. Daarna worden de bolletjes op het dak van de werkplaats gelegd waar ze onder de zon verder kunnen drogen. Zodra de bolletjes helemaal droog zijn, worden ze aan elkaar geregen tot een onderzetter. Doordat het 100% handwerk is, is ieder onderzetter uniek.

Een andere techniek die voor de sjaals gebruikt wordt is het 'plakken' van wol en zijde. De viltsjaals zijn gemaakt van effen zijden stof waar een laag overheen is gelegd is met wol in verschillende kleuren. Over het vilt zijn zijden draden 'geplakt': zijde en wol hechten erg goed aan elkaar. Al met al een tijdrovend project. Het vilt is zacht, soepel en prikt niet.

Stichting Wereldwinkel Wierden is een dynamische betrokken organisatie. Haar fairtrade cadeauwinkel wil dan ook graag dé plek zijn om de wereld een beetje mooier te maken.

Bedankt!
De Wereldwinkel Wierden wil klanten bedanken voor hun bezoek en betekenisvolle aankopen. In 2019 zal zij dan ook weer de lezers voorzien van achtergrondinformatie over haar producten, uiteraard voorzien van mooie foto's van een unieke collectie. Namens bestuur en vrijwilligers hele fijne feestdagen en een warm 2019!

Meer berichten