De leerlingen van het Pius X College hebben de afgelopen weken veel gerepeteerd voor de kerstmusical. Foto: Jolien van Gaalen.
De leerlingen van het Pius X College hebben de afgelopen weken veel gerepeteerd voor de kerstmusical. Foto: Jolien van Gaalen.

'Zooitje ongeregeld' op de planken

door Jolien van Gaalen

De spanning stijgt voor deze leerlingen en docenten van het Pius X College in Rijssen. Na weken repeteren staan 70 acteurs, actrices, dansers en musici in spe op woensdag 19 december in het Parkgebouw met de musical 'Een zooitje ongeregeld'. De musical is in elkaar gezet door leerlingen", vertelt directeur Pieter van Schilt. "Het is een voorstelling over vrede en verdraagzaamheid: een kerstverhaal in een modern jasje. Voor de leerlingen zou het mooi als de zaal tijdens de avondvoorstelling helemaal vol zit. Ze hebben er zo hard aan gewerkt door zelfs buiten schooltijd te repeteren, ze zijn heel betrokken." De kerstmusical is al jaren een begrip op de middelbare school. "We zijn goed op weg naar de 25ste editie", aldus cultuurcoördinator en muziekdocent Ton Annink.

RIJSSEN - "Cultuur vinden wij naast vakken als wiskunde en Engels heel belangrijk. Dit vanuit de overtuiging dat kunst en cultuur een onmisbare bijdrage leveren en een belangrijke voorwaarde zijn voor succesvol leren. We bieden hier ook het vak drama aan. Kunst en cultuur staan niet op zichzelf, maar krijgen betekenis door de verbinding met andere leergebieden. Een kooruitwisseling dit schooljaar met Duitsland om te herdenken dat het 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog is beëindigd geeft input voor de geschiedenisles. Leerlingen komen zo spelenderwijs in aanraking met andere culturen."

Cultuurcoördinator en muziekdocent Ton Annink is een van de drijvende krachten achter de kerstmusical. "Wij bieden op deze manier zoveel meer dan alleen lessen. Leerlingen leren omgaan met spanning en stresssituaties, maar leren ook om flexibel te zijn. Daarnaast werken ze samen toe naar een project waarbij ze in dit geval ook hun creativiteit kwijt kunnen. Het is zeker waardevol voor hen."

Enters tintje
"Er doen ook leerlingen mee die bij de muziekvereniging Enter spelen. De vereniging stelt een saxofoon beschikbaar, zodat een leerling er op kan spelen tijdens de musical. Het is een warme samenwerking, iets wat wij veel vaker doen met name in Rijssen, Enter, Wierden en Nijverdal. Zo hebben wij in 2016 meegewerkt aan een kerstconcert met Harmonie Sint Jan. We zijn als school echt geworteld in de streek."

Extra's
"We hebben hier in Rijssen een mooi en groot theater: het Parkgebouw, dat wij voor drie dagen hebben afgehuurd", zegt Annink. "Het is geweldig dat zij ons drie dagen faciliteren en wij hier de gasten voor de musical mogen verwelkomen. Zo'n grote zaal met heerlijke stoelen heeft toch wat extra's." Het decor is inmiddels opgebouwd en het geluid is getest. "Dit gebeurt overigens ook door leerlingen. Vandaag (dinsdag) komen alle disciplines samen voor de generale repetitie", aldus Annink. Dan staan de acteurs, actrices, dansers, het koor en musici allemaal tegelijkertijd op het podium. Een dag later volgen de drie voorstellingen. 's Morgens voor basisschoolleerlingen, 's middags voor de eigen leerlingen en 's avonds voor het grote publiek.

Modern jasje
De musical is geschreven door oud-leerling Jasmijn Tutert. Het gaat over iemand met wie geen land te bezeilen is en die allerlei kwaad uithaalt. Uiteindelijk komt deze persoon tot inkeer. In 'Een zooitje ongeregeld' zijn zes muziekstukken te horen, van onder anderen Taylor Swift, Wulf en Marco Borsato. "De musical is prachtig in elkaar gezet door de leerlingen, ik heb al wat mogen zien",zegt Van Schilt. Annelie van der Linden heeft de algehele leiding over de kerstmusical en wiskundedocent Susan Voogs heeft de verantwoordelijkheid voor de dansnummers. De musical duurt 70 minuten.

Poster
"Dit jaar pakken we het professioneler aan: we hebben een poster laten drukken die overal in Rijssen is te vinden", vertelt Van Schilt. "Deze is overigens ook ontworpen door een leerling. Het is echt een project voor en door leerlingen."

Gratis kaarten
"Belangstellenden kunnen gratis naar de musical toe", vertelt Ton Annink. "Kaarten zijn te reserveren bij de administratie via 0548-51 22 45. Dat kan ook nog op vandaag (dinsdag) en woensdag 19 december. Overgebleven kaarten gaan naar het Parkgebouw en zijn 's avonds bij de kassa af te halen." De avondvoorstelling is op 19 december om 19.30 uur.

Meer berichten