Foto: Vocal Devotion

'A Festival of Lessons and Carols' door Vocal Devotion

door Annemieke van Ipenburg

HELLENDOORN / WIERDEN - De traditie van Lessons and Carols is al bijna 100 jaar oud. Het begon in 1918 in Cambridge, maar de dienst met afwisselend advents-, kerstliederen én lezingen heeft al veel mensen getrokken naar de kerken en kathedralen over de hele wereld.

"Mensen staan er voor in de rij en genieten van de prachtige melodieën," vertelt Margreet Jonker, een van de koorleden. "Meezingen en vooral luisteren. Naar de teksten, naar de koorzang die je meeneemt en raakt tot in het diepst van je ziel."

Bewerkingen
Alle belangrijke componisten uit de twintigste eeuw schreven carols. Soms nieuwe, maar ook vaak (heel Engels) bewerkingen van oude melodieën en teksten. Het grote succes van de Nine Lessons and Carols heeft het koor van King's College tot het boegbeeld van de Engelse koormuziek gemaakt. "Het is een levende traditie geworden tot op de dag van vandaag en Vocal Devotion zet deze traditie in onze omgeving voort. Dit jaar alweer voor de dertigste keer."

Lezing in dialect
Vocal Devotion begint de Lessons and Carols met de hymne Once in Royal Davids city. Daarna verzorgen verschillende lezers, oplopend in leeftijd, negen korte lezingen. Lezingen in het Nederlands uit het Oude en Nieuwe Testament. Eén schriftlezing zal in het dialect gelezen worden.

De lezingen worden afgewisseld met carols, hymnes en koorwerken, waarbij diverse keren door de aanwezigen meegezongen kan worden. De muzikale leiding is in handen van Mourik Jan Heupink. Henk Linker begeleidt alles op het orgel. "Iedereen is van harte welkom bij deze bijzondere uitvoeringen. We hopen op twee volle kerken," sluit Margreet af.

Kijk voor meer informatie op de website of de Facebookpagina van het koor.

Wierden en Hellendoorn
De concerten vinden plaats op zondag 23 december om 16.00 uur in R.K. kerk St. Jan de Doper in Wierden en op Tweede Kerstdag (woensdag 26 december) om 10.30 uur in 'n Oalen Griezen in Hellendoorn.

Koormuziek
Het ensemble Vocal Devotion is in 1989 opgericht door Folgert Zwaving en andere mensen die zich wilden bezighouden met Engelse (kerk)koormuziek. Ze hebben nu twintig leden, uit Hellendoorn, Nijverdal, Rijssen, Heino en Geesteren. In de loop der jaren heeft Vocal Devotion vele optredens verzorgd. Vaste onderdelen zijn Songs of Praise, waarbij de aanwezigen worden uitgenodigd mee te zingen, het Festival of Lessons and Carols en regelmatig een najaarsconcert. Ook werkt het ensemble al jaren aan de 4 mei herdenkingsdienst in Hellendoorn.

Meer berichten