Herman Boers, Diny Keijzer-van der Weerd, Anneke van Rijk, Biljana Alic en Gerrie Bruins van Vluchtelingenwerk. Foto: Jolien van Gaalen.
Herman Boers, Diny Keijzer-van der Weerd, Anneke van Rijk, Biljana Alic en Gerrie Bruins van Vluchtelingenwerk. Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: )

'Een diepe buiging en diep respect'

door Jolien van Gaalen

WIERDEN -  Diny Keijzer-van der Weerd (74) heeft een koninklijke onderscheiding opgespeld gekregen door burgemeester Robben. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar vrijwilligerswerk. Tegelijkertijd werd er afscheid genomen van dertig jaar Vluchtelingenwerk Wierden, die in september van dit jaar is opgegaan in de landelijke organisatie.

Veel mensen zijn voor deze gelegenheid naar Het Anker gekomen. In een volle zaal in Het Atelier neemt Robben het woord: "De stichting Vluchtelingenwerk Wierden is nu dertig jaar actief geweest in de gemeente, zij hebben veel mensen die naar Nederland kwamen geholpen met de inburgering. Toen ik achtenhalf jaar geleden hier kwam, was de vraag hoe wij deze mensen zouden begeleiden. En het antwoord was: samen met de stichting Vluchtelingenwerk Wierden. Zij zijn het toonbeeld als het gaat om inburgering: ze verdiepen zich in de mensen, zijn behulpzaam, moeten soms streng zijn, nee zeggen en 24 uur per dag klaarstaan. Dat doen ze allemaal op een professionele en vrijwillige manier. Hiervoor maak ik een diepe buiging en heb ik diep respect. Daarvoor verdienen jullie de dankbaarheid van ons allemaal. Chapeau, heel erg bedankt en hoop ik dat jullie veel voldoening gaan halen uit vrijwilligerswerk op andere vlakken."

'Warme persoonlijkheid'
Vervolgens wordt Diny Keijzer-van der Weerd naar voren geroepen door burgemeester Robben. "Diny is betrokken en heeft een warme persoonlijkheid. Je vindt het lastig om in het zonnetje gezet te worden, want je doet het werk voor Vluchtelingenwerk niet alleen, maar samen met anderen. Maar ik hoop dat dit nu toch even kan, want 30 jaar vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk is niet niks."

Al sinds 1989 is Diny actief als bestuurslid van de Stichting VluchtingenWerk Nederland. Twee tot drie dagen per week is zij een dagdeel op het kantoor voor maatschappelijke, sociale en juridische ondersteuning. Daarnaast gaat zij vaak mee op doktersbezoek, ziekenhuisbezoek en is zij aanwezig bij bevallingen van vluchtelingen of statushouders. Ze regelt, belt, vult formulieren in, brengt mensen Nederlandse omgangsvormen bij. De burgemeester: ''Hiermee heeft Diny een belangrijke bijdrage geleverd aan de integratie van nieuwkomers in de Nederlandse samenleving. Samen met een collega-bestuurder/vrijwilliger is Diny coördinator en drijvende kracht van de stichting.''

Schuldhulpmaatje
Sinds 1993 is Diny actief bij serviceclub Inner Wheel in Vriezenveen, waar ze diverse functies heeft vervuld, zoals voorzitter, secretaresse, lid van de programmacommissie en van de lief- en leedcommissie. Van 1972 tot 1982 is op vrijwillige basis leidster geweest bij de stichting Poesje Mauw in Wierden. In 2011 gaat Diny aan de slag als schuldhulpmaatje bij de stichting Bowie. Na een cursus heeft zij vier jaar lang mensen begeleid die in financiële problemen zijn gekomen.

Meer berichten