Foto:

'Iets kleins dat zoveel oplevert'

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - ''In onze gemeente zijn 3000 mensen die niet voldoende kunnen en lezen schrijven om goed mee te kunnen doen in de maatschappij'', dat zijn de woorden van Het Taalpunt Wierden dat deze mensen helpt en hen koppelt aan een taalmaatje. Linda Knobben is zo'n taalvrijwilliger en helpt de van oorsprong Syrische Khalida Aymo."Ik heb me aangemeld omdat ik van de Nederlandse taal hou en daarmee iets goeds wilde doen, wat ook nog zin heeft", aldus Linda.  Zij is vanaf het begin actief als vrijwilliger bij het Taalpunt in Wierden. "Het is erg leuk om met aspecten van andere culturen kennis te maken. Soms gaat het daar heel anders. Een voorbeeld van cursist Khalida Amyo is het doktersbezoek. Hier moet je eerst een afspraak maken. Als je in Syrië ziek wordt, ga je gewoon naar de dokter en wacht je in de rij. Daarnaast is het heel mooi om te zien dat cursisten beter worden in de Nederlandse taal en daardoor zelfverzekerder worden."

Het Taalpunt bestaat sinds 2015. Sanne Wagemans-Peppels van stichting De Welle is wekelijks in de bibliotheek te vinden voor het inloopspreekuur. "We zijn blij met iedere vrijwilliger; meer mensen zijn zeker welkom. Dan kunnen we meer doen zoals in de toekomst meer taalactiviteiten op poten te zetten. Denk daarbij aan een Taalcafé waar mensen elkaar in een ontspannen sfeer kunnen ontmoeten en Nederlands kunnen praten.''
Taalvrijwilligers en cursisten komen één per week bij elkaar. "We mogen dit samen op onze manier indelen", aldus Linda. Het sluit aan bij de wensen van de cursist, wat ze bij de taalcursus op het ROC van Twente tegenkomen of dingen die ze nog lastig vinden. "Khalida heeft de grammatica onder de knie en heeft een goede woordenschat. Maar om dit in de praktijk te brengen is moeilijk, daarvoor heeft ze nu nog te weinig contacten met Nederlanders."

"Ik ben heel blij met Linda", zegt Khalida Aymo. "In korte tijd heb ik veel van de Nederlandse taal geleerd. We praten en oefenen veel. Ze helpt met brieven van school en de Belastingdienst, want er staat voor mij vaak moeilijke taal in. Ik respecteer en vertrouw haar. Met mijn taal gaat het beter." Linda vult aan: "Khalida is niet snel tevreden, maar ze doet het hartstikke goed."
De dames maken ook uitstapjes. Zo zijn ze naar schoolmuseum in Ootmarsum gegaan. "In Syrië ben ik juf geweest, dus vandaar dat we hiernaartoe zijn gegaan." Voor de lessen gaat Khalida naar Linda toe. "Ik heb thuis vier kinderen, dat is erg druk en het kost me moeite om te me concentreren", vertelt Khalida. "Maar ik ga ook bij haar op bezoek", zegt Linda. "Voor haar dochter heb ik een boek gemaakt met plaatjes. Als ik langskom, haalt zij dat boek meteen op." Het enige wat Khalida nog graag zou willen, is meer contact met mensen in de buurt. "Je moet iets doen om meer contact te krijgen met Nederlanders. Ik doe daarom ook vrijwilligerswerk bij de Sjaloomschool, bij de gemeente Wierden en VluchtelingenWerk." Ook vertaalt ze af en toe voor mensen, bijvoorbeeld bij de dokter of op het gemeentehuis.

De taal is bij veel zaken nog een barrière, zo beamen Linda en Sanne. "De man van Khalida volgt ook taallessen en werkt inmiddels met veel plezier in Aadorp. Het is jammer dat mensen zo negatief zijn over vluchtelingen, terwijl ze echt wel wat willen doen." Sanne: "Deze mensen komen hiernaartoe, leren de taal en gaan misschien wel vrijwilligerswerk doen. Het is maar ongeveer een uurtje per week: het is iets kleins dat zoveel oplevert."

Nieuwe vrijwilligers
Aanmelden als taalvrijwilliger kan tijdens het wekelijkse spreekuur op vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur, via taalpuntwierden@stichtingdewelle.nl of S.Peppels@stichtingdewelle.nl. "Nieuwe vrijwilligers volgen eerst een cursus van vier dagdelen met een ander thema, zoals schrijven, lezen en omgang met cursisten. Daarna worden de vrijwilligers zo snel mogelijk gekoppeld aan een cursist."

Verbergen
De mensen die bij het Taalpunt komen, hebben meestal een migratieachtergrond. "Hier geboren laaggeletterde Nederlanders zijn lastig te bereiken. Zij schamen zich vaak en weten het goed te verbergen. Om deze groep te bereiken, zijn we wel met iets bezig, maar hoe dit precies er uit komt te zien, is nog niet bekend. Maar meestal is het een kwestie van moed om de stap te zetten om naar het Taalpunt te komen. Deze mensen redden zich wel, tot ze bijvoorbeeld kleinkinderen krijgen en hen niet kunnen voorlezen. Mensen die iemand kennen die laaggeletterd is, kunnen er met hen over praten en samen naar het Taalpunt komen voor aanmelding. Zij zijn van harte welkom."

Het Taalpunt is initiatief van de stichting De Welle, de gemeente Wierden, de stichting Lezen en Schrijven, ROC van Twente en de bibliotheek Wierden.

Meer berichten