'Ik heb weer plezier in wandelen'

Bij het wandelproject 'Elke stap telt' draait het om samen bewegen en nieuwe contacten leggen.
Bij het wandelproject 'Elke stap telt' draait het om samen bewegen en nieuwe contacten leggen. (Foto: )

door stichting De Welle

WIERDEN / ENTER - Wandelen is goed voor het hele lichaam. Het hart, de bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, conditie en geheugen: alles gaat vooruit. Bovendien wordt je humeur er beter van, zeker als je samen met iemand loopt. Verschillende onderzoeken onderschrijven het: bewegen is het beste medicijn. Omdat samen bewegen een stuk leuker is hebben fysiotherapiepraktijk Team Fysiek, het Gezondheidscentrum Enter, Vitaal Enter en stichting De Welle de handen ineen geslagen.

Twaalf weken lang verleggen twintig 55-plussers hun grenzen en wordt er gewerkt aan het verbeteren van de vitaliteit tijdens het wandelproject 'Elke stap telt'. Men komt op deze manier vitaler de winter door en er worden nieuwe contacten gelegd. Deelnemers zijn erg positief over het wandelproject.

Verhalen
Mart Nieuwenhuis, stagiaire sport bij Stichting De Welle: "Ik vind het erg leuk om iedere week nieuwe verhalen van de deelnemers te horen, iedereen heeft zo zijn eigen reden om mee te doen aan dit project." Zo is een 81-jarige deelnemer uit Almelo een jaar geleden gevallen met de fiets. Ondanks dat ze zelf het bewegen weer heeft opgepakt, merkten zij en haar dochter dat het wandelen lastig bleef. Samen met haar dochter heeft ze naar mogelijkheden gekeken in de buurt van haar woonplaats. Zo is ze uitgekomen bij het project 'Elke stap telt'. Ze vertelt: "Aan de hand van een aantal testen werd mijn persoonlijke stappendoel berekend. Met de gekregen stappenteller moest ik dagelijks proberen dit doel te halen. Iedere week wordt het stappendoel bijgesteld waardoor je uitgedaagd wordt om steeds meer in beweging te zijn."
Op de vraag wat het resultaat is, antwoordt mevrouw vrolijk: "Ik heb weer plezier in wandelen en loop nu drie keer per week een flinke afstand. Mijn dochter zag de verbetering in het lopen en nam me als verrassing mee op vakantie naar Venetië. We struinden er heel wat af door de straten in de stad. Mijn stappenteller tikte deze drie dagen zelfs de 15.000 stappen per dag aan. Ik voel mij beduidend fitter en merk dat ik me zekerder voel tijdens het wandelen. Na afloop voel ik me minder vermoeid. Als 81-jarige ben ik daar blij mee en vooral trots op, ik raad iedereen aan hetzelfde te doen."

Niet alleen deze deelnemer is vooruitgegaan. "Ik ben positief verrast over de vooruitgang van de deelnemers. Waar een aantal deelnemers de eerste weken met moeite 800 meter kon lopen, wordt er in de zesde week minimaal twee kilometer gelopen. Ook in de eigen tijd nemen mensen meer de benenwagen en de deelnemers sporen zelfs andere mensen in hun omgeving aan hetzelfde te doen", aldus Mart.

De organisatie vindt dat dit naar meer smaakt. Beweeg- en leefstijlcoach Kitty van der Steege van De Welle: "Stichting De Welle hoopt in 2019 de Diabetes Challenge te houden in de gemeente Wierden. Dit willen we samen doen met de fysiotherapeuten en andere zorgpartijen. De naam doet vermoeden dat u alleen mee kan doen als u diabetes heeft, maar dat is onterecht. Het is voor iedereen die vitaler wil worden, met én zonder een chronische ziekte of overgewicht. Bewegen is namelijk goed voor iedereen!"

Bij wie kunt u terecht?
Kitty van der Steege is beweeg- en leefstijlcoach 55+ bij stichting De Welle. Het bezoekadres is Dokter G.H. Beensweg 21 in Wierden. Het telefoonnummer is 0546-571693 en e-mailadres is k.vdsteege@stichtingdewelle.nl.

Meer weten?
Bent u nieuwsgierig geworden over het wandelproject 'Elke stap telt' of over de op handen zijnde 'Diabetes Challenge'? Neem dan contact op met Kitty van der Steege via bovenstaande contactgegevens. Wij zorgen dat u op de hoogte wordt gebracht van de ontwikkelingen van het nieuwe project.

Meer berichten