Een gewone maaltijd is na een dag wel weer uit je systeem, maar leesvoer kan je altijd bijblijven.
Een gewone maaltijd is na een dag wel weer uit je systeem, maar leesvoer kan je altijd bijblijven. (Foto: CPNB)

Leesvoer kan je voor altijd bijblijven

door Linda Kaspers van bibliotheek Wierden

WIERDEN - Het gezegde luidt: je bent wat je eet. Maar is dat ook echt zo? Je gewone maaltijd is na een dag of wat wel weer uit je systeem. In het geval van leesvoer is dat toch anders. Verhalen, dialogen, personages, ze kunnen je veranderen en je altijd bijblijven. Of ook wel: je bent wat je leest!

In november is het tijd voor een leuke leescampagne: Nederland Leest. Ieder jaar een nieuw thema met bijbehorende heruitgave van een echte klassieker. Dit jaar gaat het net even anders. Er is een vijftal schrijvers aan het werk gezet om een verhaal te schrijven over een onderwerp dat ons allemaal aangaat: voeding.

De auteurs zijn specialisten die het thema elk vanuit hun eigen expertise en stijl benaderen. Zo vormt het boek een verfijnd menu met fictie en non-fictie, spanning en wetenschap en natuurlijk heerlijke recepten.

Rosanne Hertzberger geeft als microbiologe invulling aan het wetenschappelijke onderdeel. Zij is onder meer bekend van haar spraakmakende boek Ode aan de E-nummers en haar publicaties over voeding.

Het subthema cultuur & lifestyle is in uitstekende handen bij Charlotte Kleyn. Als culinair historica en journaliste kan zij alles vertellen over de tradities en gewoonten op het gebied van eten en drinken.
Marion Pauw zorgt voor het spannende element in het geschenkboek. Als thrillerschrijfster heeft zij diverse bestsellers op haar naam staan. Haar bijdrage is dan ook een spannend culinair verhaal.
Culinair columnist, recensent en programmamaker Joël Broekaert is altijd zeer betrokken bij de productie en herkomst van ons eten en drinken. Hij is dan ook bij uitstek geschikt om over technologie en milieu te schrijven. En natuurlijk mag de Kok des Vaderlands, kookboekenschrijver en tv-maker Pierre Wind in dit lijstje niet ontbreken. Hij schrijft op geheel eigen wijze over het thema koken.

Sinds 2016 heeft Nederland Leest ook een Junioreditie. Deze editie is speciaal gemaakt voor basisschoolleerlingen. In Wierden en Enter doen drie scholen hieraan mee. Leerlingen van de groepen 7 en 8 krijgen een opstartles van een medewerker van de bibliotheek. Daarna gaan zij zelf aan de slag met het lezen en bespreken van het boek Graaf Sandwich van Jan Paul Schutten. Wie is die Margherita van de pizza Margherita? Klopt het dat chips nooit bedoeld waren om lekker te smaken? En waarom doen de Engelsen toch azijn over hun friet? Graaf Sandwich en andere etenswaardig-heden staat vol met informatie over de geschiedenis van ons eten. Maar ook vol met proefjes die de leerlingen zelf thuis of in de klas kunnen uitvoeren.

De hele maand november ligt het geschenkboek Je bent wat je leest voor al onze leden klaar in vestigingen van Wierden en Enter. Je bent van harte welkom om het boek mee naar huis te nemen en het daar te lezen. Of misschien tref je wel iemand die het ook leest en kunnen jullie het er samen over hebben.

Meer berichten