Stichting De Welle: "Met de juiste aanpak zijn jongeren goed te bereiken."
Stichting De Welle: "Met de juiste aanpak zijn jongeren goed te bereiken."

Hoe maak ik contact met jongeren?

door Jongerenwerk Stichting De Welle

WIERDEN - Het jongerenwerk van Stichting De Welle krijgt regelmatig meldingen binnen van bewoners die overlast ervaren in hun wijk. Groepen jongeren die samen bij bankjes hangen, afval achterlaten, geluidsoverlast veroorzaken. Het jongerenwerk gaat geregeld de straat op om met jongeren te spreken en ze bewust te maken van de overlast die ze, soms onbedoeld, veroorzaken.

Oplossingen kunnen met betrekking tot overlast kunnen vaak worden gezocht in het aanspreken van de eigen kracht van zowel de buurt als de jongeren. De buurtbewoners en de jongeren zijn zelf vaak goed in staat om een oplossing te bedenken. Sommige mensen vinden het lastig om het gesprek aan te gaan. Onze ervaring is dat jongeren vaak prima aan te spreken zijn, ook al lijkt het soms moeilijk.

Een generatiekloof kan soms voor onbegrip of wrijving zorgen. Maar met de juiste aanpak zijn jongeren goed te bereiken. Een positieve benadering én grenzen stellen, dat is één van de geheimen van goed communiceren met jongeren. Leer ze kennen en begrijpen. Neem ze serieus en betrek ze. Hieronder geven wij wat tips om positief het gesprek aan te gaan.

Is er geen sprake van een direct onveilige situatie, dan kunt u gebruik maken van de volgende tips om contact te leggen:

- Leg zo mogelijk contact nog vóór er iets aan de hand is. Maak juist dan een praatje.
- Ga er alleen op af als u rustig bent. Uw irritatie kan worden opgevat als agressie. Ook als u alle reden hebt om kwaad te zijn: woede verergert juist de situatie
- Groet altijd eerst. Goeienavond jongens…. 'Hé' of 'hallo' werkt vaak averechts
- Begrijp. Zeg zoiets als: Ik begrijp dat jullie muziek willen maken…. dat jullie overal worden weggestuurd en benoem wat vervelend is.
- Vraag om medewerking. Willen jullie me helpen om….
- Blijf niet staan kijken tot ze doen wat u wilt. Dan doen ze het juist niet! Zeg wat u wilt en loop door.
- Vergeet niet te bedanken na afloop.

Wanneer het gaat om een direct onveilige situatie, twijfel dan niet en bel met de politie 0900-8844 of als u liever anoniem blijft 0800-7000.Indien u liever niet wilt dat de agent bij u aan de deur komt, kunt u dit aangeven tijdens het telefoongesprek.

Vragen

Mocht u vragen hebben, melding willen doen of ondersteuning willen bij het benaderen van jongeren, kunt u altijd contact opnemen met het jongerenwerk. Dit kan door een e-mail te sturen naar s.slot@stichtingdewelle.nl of te bellen of berichten naar 06-81791622. Wij zijn er voor de jongeren, maar zeker ook voor buurtbewoners.

Meer berichten