Bij het concert wordt een mix van muziekstijlen ten gehore gebracht. Afbeelding ter illustratie. Foto: Pexels.
Bij het concert wordt een mix van muziekstijlen ten gehore gebracht. Afbeelding ter illustratie. Foto: Pexels. (Foto: Pexels)

Harmonie Wierden meets sopraan Johanette Zomer

WIERDEN - Harmonie Wierden geeft op zaterdag 3 november om 19.30 uur een najaarsconcert. De uitvoering is in handen van het A-orkest onder leiding van dirigent Maarten van de Kolk en het B-orkest onder leiding van dirigent Johanna Hoekman. Als speciale gast is de sopraan Johannette Zomer uitgenodigd, zij zal diverse bekende en minder bekende liederen uitvoeren met begeleiding van een van de orkesten. Het geheel speelt zich af in de Gereformeerde Kerk in Wierden. De entree is gratis.

Het concert is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuur Fonds en het Cultuurfonds van de gemeente Wierden. De avond wordt geopend door het B-orkest. Op het programma staat onder meer het werk van Van Oranje, van de componist Carl Wittrock, gecomponeerd ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Ook werken als Skyfall, Moment for Morricone, The elephant and the fly en een medley van songs van Earth Wind and Fire worden uitgevoerd. De bijdrage van het B-orkest wordt afgesloten met Het Dorp van Wim Sonneveld.

Het B-orkest nam onlangs deel aan het Hanzefestival in Zutphen en werd door de jury beloond met een puntengemiddelde van 8,3 voor de muzikale uitvoering en het cijfer 9,5 voor de gehele presentatie van het optreden. Als thema werd gekozen voor Twente, compleet met a capella zingen van het Twents Volkslied en presentatie in het Twents door zanger/cabaretier Alwie Kroeze.

De werken Van Oranje en Moment for Morricone maakten deel uit van het festivalprogramma van het B-orkest. De bijdrage van het B-orkest aan het najaarsconcert wordt afgesloten met Het Dorp van Wim Sonneveld, met zang van Johannette Zomer.

Mix van muziekstijlen
Na de pauze is het podium voor de hoofdmacht van Harmonie Wierden, het A-orkest. Onder leiding van Maarten van de Kolk wordt een mix van muziekstijlen gespeeld. Geopend wordt met een speciaal voor koperensemble gecomponeerd werk, waarbij van de effecten van een kerk en de individuele muzikale kwaliteiten van de orkestleden, gebruik wordt gemaakt.

Samen met Johannette Zomer worden onder andere werken uitgevoerd als Summertime (van Gershwin), I shall love but thee, Czardas (uit Die Fledermaus) worden uitgevoerd.

Daarnaast speelt het orkest muziek van Stephen Mellilo (In a cause called Glorius) en Phillip Sparke (Sunrise at Angels's Gate). Het orkest staat sinds 2017 onder leiding van Maarten van de Kolk en zal volgend najaar weer deelnemen aan een concertconcours.De gehele vereniging maakt zich het komend jaar op voor de viering van het eeuwfeest in 2020. Tijdens het najaarsconcert worden diverse leden gehuldigd voor hun 25-, 40- of 50-jarig jubileum als muzikant.

Wierdense wortels
De sopraan Johannette Zomer werd geboren in Wierden en al op jonge begon ze met het spelen op de dwarsfluit. Vele jaren was ze lid van het orkest van Harmonie Wierden. Na haar verhuizing naar het westen van het land, werd haar zangtalent ontdekt in een lokaal koor en in 1990 begon ze haar studie aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam.

Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fischer, Daniel Harding, Valery Gergiev, Reinbert de Leeuw en Peter Eötvös. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacob als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd.

Debuut
Johannette Zomer maakte haar operadebuut bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi's Don Carlo. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda.

In 2008 nam Johannette in een nieuwe kamermuziekversie van Rossini's Il Turco in Italia bij het Nederlands Blazers Ensemble beide vrouwelijke hoofdrollen voor haar rekening (Zaida en Fiorilla). In 2009 maakte Johannette haar debuut bij de Nederlandse Opera in Ercole Amante van F. Cavalli,

Regelmatig verleent zij medewerking aan CD-opnames. In 2008 ontving ze een Edison en in 2013 richtte zij haar eigen ensemble het Tulipa Consort op, waarmee zij reeds optrad op de Göttinger Festspiele en met Bart Schneemann in Amsterdam.

Op 3 november is deze sopraan te beluisteren in Wierden, waar ze zal worden begeleid door de orkesten van Harmonie Wierden.

Meer berichten