Duurzaamheid staat bij Tonnie hoog op de agenda: hij heeft zonnepanelen op het dak en een warmtepomp in huis. Foto: Roselien Slagers.
Duurzaamheid staat bij Tonnie hoog op de agenda: hij heeft zonnepanelen op het dak en een warmtepomp in huis. Foto: Roselien Slagers. (Foto: Roselien Slagers)

Tonnie Kroeze is van alle markten thuis

door stichting De Welle

WIERDEN -  Stichting De Welle zet in deze krant regelmatig een vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer is dat Tonnie Kroeze uit Wierden. Hij is van alle markten thuis: in het wielrennen, zorg en het verduurzamen van de omgeving.

"Toen het besef doordrong dat ik geen topwielrenner zou worden die in hoogste regionen mee kon draaien werd ik trainer", vertelt Tonnie. "Dat heb ik tot mijn 47e gedaan, tot ik de jongelui niet meer bij kon houden. Vervolgens was hij betrokken bij de wielervereniging de Zwaluwen als organisator. Zo is Tonnie nauw betrokken bij de Koningsronde in Almelo. Hij fietst nog drie keer per week, iets minder hard dan vroeger, maar als het niet meer kan zoals hij het moet dan moet het maar zoals het kan.

Fietsmaatje
In 2015 was een zorgorganisatie op zoek naar een vrijwilliger om samen met een licht dementerende man te wielrennen. Tonnie heeft zich aangemeld en het klikte meteen. Helaas is aan dit wekelijkse uitstapje na drie jaar een eind gekomen doordat de dementie van zijn fietsmaatje in een vergevorderd stadium raakte.

Duurzaamheid
Bijna 50 jaar is Tonnie fulltime aan het werk geweest bij Cogas, voor OR en voor vakbond CNV. Daarna heeft hij in samenwerking met de gemeente Wierden mensen met een zeer bescheiden inkomen tips gegeven voor een betere inkoop van gas en elektriciteit. Dat leverde soms een voordeel op van 300 euro op jaarbasis.

Duurzaamheid gaat hem aan het hart. Hij is vrijwilliger voor Duurzaam Thuis Twente, bestuurslid Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter en zit om de andere week op woensdag van 16.00 tot 19.00 uur in de hal van het gemeentehuis om inwoners te adviseren over energiebesparing en vormen van alternatieve energie. Thuis gebruikt hij nauwelijks nog fossiele brandstoffen: een warmtepomp en zonnepanelen verwarmen en verlichten zijn huis aan de Akeleistraat.

Maar Tonnie doet nog meer. Hij was betrokken bij de bouw van de Mariakapel en hij is secretaris van de midwinterhoornclub de Stouwebloazers. Inmiddels is hij ook al 50 jaar dienstverlenend lid van de EHBO in Wierden.

Lourdes

Ondertussen gaat Tonnie al negentien jaar lang als reisleider of vrijwilliger mee naar Lourdes met een groep mensen in Limburg. De keuze voor Limburg is bewust, op deze manier kan hij het na de reis beter afsluiten."De mensen die op pad gaan kennen elkaar niet, maar komen als een hechte familie weer thuis", vertelt Tonnie. "Het is elk jaar opnieuw een geweldige ervaring."

Motto
Zijn motto is 'dienst verlenen is gemakkelijker dan makkelijker dan dit ontvangen.' Als voorbeeld noemt hij de collectant: "Je kan beter collectant dan dat er voor jou gecollecteerd moet worden."

Trots
Tonnie is onderscheiden en lid in de Orde van Oranje Nassau. "Maar ik ben het meest trots op mijn onderscheiding van de KNWU het Zilveren Wiel, want daarvan zijn er enkelen in Overijssel uitgedeeld."

Nieuwe aanwas
"De EHBO is dringend op zoek naar nieuwe aanwas", vertelt Tonnie. Aanmelden kan via de website van de EHBO-afdeling Wierden.

Meer berichten