'Het zou mooi zijn als bezoekers hun eigen stoel meenemen, zodat zij verzekerd zijn van een zitplek," aldus Bert Sierink. Foto: Harmonie Sint Jan.
'Het zou mooi zijn als bezoekers hun eigen stoel meenemen, zodat zij verzekerd zijn van een zitplek," aldus Bert Sierink. Foto: Harmonie Sint Jan. (Foto: Harmonie Sint Jan)

'Mensen hoeven geen drempel over'

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - Harmonie Sint Jan vermaakt de inwoners van Wierden weer met het vijverconcert op vrijdag 13 juli. De inspiratie voor het concert ligt bij optredens van het A-orkest in diverse wijken. "Jarenlang hebben we tijdens de zomervakantie met het A-orkest opgetreden in verschillende buurten, bijvoorbeeld in Plan Oost en de Weuste," vertelt bestuurslid Bert Sierink.

"Op een gegeven moment hebben wij bedacht om een optreden te verzorgen bij de vijver van het gemeentehuis. Dat is ons erg goed bevallen, het is een mooie plek. Inmiddels doen we dit al circa acht jaar, wel met tussendoor uitstapje naar bijvoorbeeld Molukse wijk vanwege het 40-jarig bestaan."

Music for the millions
Bij het concert wordt klassieke muziek gespeeld, maar dan wel de lichtere variant. "Met de hoogste afdeling van Harmonie Sint Jan hebben we wel eens zwaardere stukken gespeeld, maar we merkten dat veel mensen het moeilijk vonden om hier naar te luisteren. Vandaar de keuze voor licht klassieke muziek, het orkest heeft bijvoorbeeld wel eens muziek uit de top 2000 en filmmuziek gespeeld. "

Elk jaar kiest het orkest een thema waaraan herkenbare muziek wordt opgehangen. "Dit jaar is het thema Music for the millions, waarschijnlijk wel bekend bij veel mensen." Dit is gebaseerd op een oud-radioprogramma van Veronica en draait om het bekendere licht klassieke werk. "Eerder dit jaar was er Maestro, waarbij bekende Wierdenaren een kort deel van bekende stukken hebben gespeeld. Het A-orkest laat bij het concert het hele stuk horen. Winnaar Frans Poelman uit Enter maakt ook zijn opwachting en speelt het hele stuk dat hij ook bij Maestro speelde. Dit is dus eigenlijk een voortzetting van Maestro."

Bij deze editie kan het publiek diverse bekende stukken verwachten, zoals Triomfmars uit Aïda van Verdi, Waltz no. 2 uit de jazz suite van Shostakovich, Romeo & Juliet van Prokofieff en Carmen van Bizet.Frans Poelman dirigeert Hongaarse dans no. 5 van Brahms.

Kracht
De kracht van het concert ligt volgens Sierink in de laagdrempeligheid. "Het concert is vrij toegankelijk en mensen kunnen er zo naartoe lopen. Ze hoeven geen drempel over. Daarnaast heeft het vijverconcert geen officieel sausje: het hoeft bijvoorbeeld niet stil te zijn als het orkest speelt. Dat is het in de omgeving ook niet, er rijdt wel eens een auto langs of er fluiten vogels. Voor het publiek staan er wat bankjes, maar vaak nemen zij ook zelf een stoel mee. De sfeer is heel ongedwongen. "

Met de belangstelling voor het concert zit het volgens het bestuurslid wel goed. "Het aantal bezoekers groeit. Vaak horen we dat mensen elkaar meenemen, bijvoorbeeld dat buren tegen elkaar zeggen: 'goa'j met?' En dat kan prima: er is nog genoeg ruimte, aan de overkant van de vijver kunnen mensen ook van het concert genieten."

Meer berichten