Foto: WDW Foto's.
Foto: WDW Foto's. (WDW Foto's)

'Publiek is vaak verwonderd over snelheid van zitmaaiers'

door Jolien van Gaalen

YPELO / RECTUM - Het begon klein, maar het is inmiddels een jaarlijks evenement: de zitmaaierrace in Rectum-Ypelo die dit jaar plaatsvindt op vrijdag 6 juli vanaf 18.00 uur. Samen met drie anderen is Marcel Achteresch verantwoordelijk voor de organisatie van de zitmaaierrace, die inmiddels al twaalf jaar bestaat. "Het is voor de deelnemers een toegankelijke en leuke sport," vertelt Achteresch.

Wat de wedstrijd leuk maakt voor deelnemers? Daar is Achteresch duidelijk over. "Eigenlijk is het dubbelop: de deelnemers bouwen de zitmaaiers zelf én doen mee aan de race. Bouwen van de voertuigen gebeurt uiteraard volgens een technisch reglement, dit in verband met onder andere de veiligheid. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat een zitmaaier een gigantische motor heeft terwijl de overige motorvoertuigen een gewone motor hebben. Dat zou niet eerlijk zijn. Je moet als deelnemer echt wel sleutelen als hobby hebben en wat van de technische kant afweten. "

Snelle sport
Aan de race doen 50 deelnemers mee, ieder met hun eigen in elkaar gesleutelde zitmaaier. "De sfeer onder de rijders gemoedelijk, achteraf drinken zij vaak samen een biertje." Zitmaaierracen klinkt ludiek maar het een sport die serieus wordt beoefend. De wedstrijd op vrijdag 6 juli telt dan ook mee voor het Overijssels kampioenschap zitmaaierrace. "Het rijden op een zitmaaier is ook echt wel een snelle sport, deelnemers rijden tot wel 80 kilometer per uur."

'Gaat om racen'

De oorsprong van de race ligt bij twee kameraden uit Ypelo die puur om het rijden van wedstrijden zijn begonnen met de zitmaaierrace. "Eigenlijk is het evenement daaromheen gegroeid," aldus Achteresch. Het ging echt om het racen. De opzet is de afgelopen jaren hetzelfde gebleven. "Wij willen ook niet per se groter, want dan wordt de organisatie ook groter. Het draait voor ons vieren nog steeds om de race met zitmaaiers."

Demonstraties en een clown
Maar daaromheen gebeurt er wel wat. Zo zijn er demonstraties met bestuurbare helikopters en bestuurbare auto's. Voor kinderen zijn er springkussens, is er een ballonnenclown en zijn er suikerspinnen."Dit is met name bedoeld voor de pauzes, als de baan weer even in orde gemaakt moet worden. Wij willen dan niet het hele programma stilleggen, met deze activiteiten wordt dat voorkomen."

Prima uitvalsbasis
De zitmaaierrace vindt plaats aan de Ypeloschoolweg ter hoogte van nummer 8. "Dit is een prima uitvalsbasis voor ons evenement: het terrein is groot genoeg, het heeft een mooie vorm voor de baan en het is makkelijk bereikbaar. Op organisatorisch gebied en qua veiligheid is dit een goede locatie, we kunnen het publiek goed controleren doordat zij slechts aan één kant staan."

Verwondering
De verwachting is dat er gedurende de hele avond zo'n 500 bezoekers komen. "Wat wij vaak merken bij publiek is de verwondering dat het rijden op zitmaaiers zo snel gaat. Dat verwachten ze niet, want deze motorvoertuigen hebben niet die uitstraling."

De zitmaaierraces starten om 18.00 uur. Het gehele evenement is gratis toegankelijk. Ook een blik achter de schermen op het rennerskwartier hoort hierbij. Tussen de wedstrijden door kunnen de snelle zitmaaiers eens goed bekeken worden en er is de mogelijkheid om een praatje te maken met de coureurs.

Website
Kijk voor meer informatie op de website.

Meer berichten