Deelnemers verkennen Wierden per fiets en komen daarbij op bijzondere locaties. Foto: Danny de Graaf.
Deelnemers verkennen Wierden per fiets en komen daarbij op bijzondere locaties. Foto: Danny de Graaf. (Foto: Danny de Graaf)

Fietsen door betonfabriek of café

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - De tweede editie van Wiezo ATB Tour staat gepland op zaterdag 21 juli. "Vorig jaar was een soort proef voor ons," vertelt Henk Bloemert van ATB Route Wierden. "In dat jaar is de Wiezoloop verplaatst naar juni en was er dus een gat in de programmering. Aan ons is toen gevraagd om dat gat op de zaterdag op te vullen."

"Bij de eerste editie waren er 650 deelnemers." Hoeveel het er dit jaar worden? "Dat is lastig om te zeggen hoeveel deelnemers er deze keer zullen zijn, maar we gaan uit van 1000 tot 1200 fietsers. Als het bijvoorbeeld regent, zijn het er waarschijnlijk minder. Het is wel echt afhankelijk van het weer."

Andere opzet
Volgens Bloemert staat de sportievelingen een bijzondere tocht te wachten. "Het is een heel andere opzet dan een gewone ATB-tocht in verband met de verschillende locaties waarbij van alles te zien is." Voor kinderen tot en met 14 jaar is er een speciaal parcours. "Zij fietsen bijvoorbeeld door het voormalige zwembad het Wendelgoor, een betonfabriek, nemen een kijkje bij zonnepark De Weuste, een manege en rijden over een boerenbedrijf met twee stallen. Tevens gaan zij door de cafés Hek en Hansie voor bijvoorbeeld een rondje om het biljart. Daar krijgen de kinderen een snoepje en ijsje. Voor de volwassenen staat een drankje klaar."

De tocht voor kinderen is 24 kilometer lang. "Op deze route wordt er 10 tot 20 keer gestopt bij verrassende locaties. Bij de skeelerbaan in Wierden krijgen de jonge fietsers een attentie. Die worden wel vaker uitgedeeld, ook bij zonnepark De Weuste."

Gratis fietsen te leen
Vorig was er een extern goed doel, maar dit jaar gaan de extra opbrengsten naar het onderdeel voor kinderen. "Het geld is bestemd voor kinderen die graag mee willen fietsen, maar geen geschikte fiets hebben. Voor hen stellen wij vanaf 2019 gratis een tiental fietsen en helmen beschikbaar, zodat zij toch mee kunnen doen. Deze gaan wij dan huren of kopen."

"ATB Route Wierden heeft als doel gesteld om kinderen kennis te maken met de fietssport en ATB-tochten, daarom wordt er tijdens het fietsen wat vaker gestopt dan gebruikelijk. Ook is het vaak zo dat vaders en moeders meefietsen met hun kinderen."

Volwassenen
De volwassenen fietsen gedeeltelijk hetzelfde parcours. "Op een gegeven moment gaan zij via een lus naar de ATB-route Wierden en fietsen richting het Wierdense veld. Dit is een route van 38 kilometer. Voor de sportievelingen hebben wij een route uitgezet van 65 kilometer. Zij gaan vanuit Wierden richting Rijssen over een sneller parcours met hoogtepunten als Grimberg, Waypoint en terug langs de Regge en langs de waterpartijen in Zuidbroek."

Vrijwilligers
De organisatie is afhankelijk van vrijwilligers die helpen bij de voorbereiding en op de dag zelf, hierbij moet gedacht worden aan het uitzetten van de route, het verkeer regelen en opruimen. "We hebben 62 vrijwilligers nodig, nu hebben zich er 60 gemeld. Het lijkt misschien genoeg, maar we hebben nog wel reserve-vrijwilligers nodig, voor als er bijvoorbeeld zieken zijn. Iedereen die het leuk vindt om te helpen, is van harte welkom. Zij kunnen zich melden via de Facebookpagina van de ATB Route Wierden of bij mij. Dat kan door een mail te sturen naar hemibloemert@outlook.com of via 06-551 91 466."

Maximum
Aan het aantal deelnemers is geen maximum gesteld. "We hebben geen voorinschrijving, dus dat maakt het lastig om te reguleren. Wij houden in ieder geval rekening met 1200 deelnemers, daar hebben wij ons op voorbereid. De jongste ATB'ers tot en met 14 jaar krijgen na afloop een medaille. Daarvan hebben we er 100 besteld."

Uniek
Tijdens de tocht komen zowel kinderen als volwassenen langs unieke locaties. "Voor mij zijn de hoogtepunten van de tocht het boerenbedrijf, landgoed den Vossenbos met vijverpartijen, de cafés en het oude zwembad Wendelgoor tussen Wierden en Almelo."

Van de wielesportbond NFTU heeft het fietsevenement drie sterren gekregen. "We hebben alles gewoon goed voor elkaar: er is onder meer EHBO aanwezig en er zijn verkeersregelaars die een handje helpen om alles in goede banen te leiden. Dit is allemaal bekeken door een controleur van de NFTU en heeft ons drie sterren opgeleverd. Dat is goed en wij zijn er tevreden mee."

Laatste hand
De voorbereidingen voor de tour verlopen voorspoedig. "Alles is eigenlijk al klaar. Binnenkort leggen we de laatste hand aan bijvoorbeeld de uitgestippelde route en zetten we de puntjes op de i. We plaatsen panelen langs de weg en worden nog actiever op onze Facebookpagina. Het is ook leuk om te weten dat er op diverse punten filmpjes en foto's worden gemaakt door een fotograaf die uiteindelijk ook op het sociale medium terechtkomen."

Starttijden
Deelnemers kunnen starten tussen 8.30 en 10.00 uur op het Binnenhof. De helft van het plein is gereserveerd voor de Wiezo ATB Tour, de andere helft is bestemd voor de Wiezo Classic Tour. "Met deze leuke combinatie wordt het volgens mij een gezellige boel op het Binnenhof, want zij vertrekken vlak na ons (10.30 uur, red.) en dit wordt uiteraard muzikaal omlijst."

Kosten
De kosten voor deelname bedragen 5 euro voor NTFU-leden en 7 euro voor niet-leden. Inschrijving kan ter plaatse tegen contante betaling.

Meer berichten