Met zestig boeken op je tablet lees je de hele vakantie door.
Met zestig boeken op je tablet lees je de hele vakantie door. (Foto: De Bibliotheek)

Zomerdipje? Niet bij de bibliotheek

door Linda Kaspers van bibliotheek Wierden

WIERDEN - Wist je dat kinderen die tijdens de zomervakantie niet of nauwelijks lezen, maar liefst 1 à 2 AVI-niveaus terugvallen in hun leesontwikkeling? Veel hè? Dat noemen we ook wel de zomerleesdip. Gelukkig zijn er leuke manieren om dit te voorkomen.

Mijn kinderen spelen het allerliefst de hele zomer buiten. Rennen, graven, zwemmen, survivallen en nog meer rennen, maar nu met een stok in de hand. Zolang het maar buiten is. Ook bij ons schiet het lezen er wel eens bij in. Gelukkig vinden we 's avonds nog wel tijd om voor te lezen, voor het slapen gaan. Maar overdag doen we meestal heel andere dingen.

Toch maakt een kwartiertje (voor)lezen per dag al heel veel verschil. Je houdt dan het leesniveau makkelijker op peil en je kind leert duizend nieuwe woorden in een jaar. Daarom doen we er alles aan om het lezen in de zomervakantie nóg leuker te maken!

Dit jaar hebben we voor het eerst alle basisscholen in Wierden en Enter uitgenodigd om met de groepen 3 en 4 naar de bibliotheek te komen. De kinderen kiezen hier een mooi boek uit dat zij de hele zomer mogen lenen. Ook krijgen ze een vrolijke Zomerleestas met informatie over lezen en de bibliotheek, en een Zomerlees-Bingokaart, met allerlei gekke leesopdrachten. Een aantal scholen heeft hier al enthousiast gebruik van gemaakt.

Is het boek al uit, maar de vakantie nog niet op? Kinderen zijn altijd gratis lid van de bibliotheek, dus dan kom je gewoon een nieuw boek lenen!

En wat dacht je van de VakantieBieb, het zomercadeautje van de bibliotheek? Via de VakantieBieb-app kan je op smartphone of tablet gratis ruim 60 boeken voor volwassenen en kinderen lezen. Nieuwe titels, zoals 'Het Paradijs' van Suzanne Vermeer of 'Escape Room' van Maren Stoffels of juist echte klassiekers zoals 'Moord op de Oriënt-Express' van Agatha Christie en 'De Griezelbus' van Paul van Loon. Er zit voor iedereen wel iets tussen en je hoeft niet eens lid te zijn van de bibliotheek. Ideaal, want zo hoef je alleen maar een app te installeren en je neemt al 60 boeken mee op vakantie. Dat scheelt een hele hoop kilo's in je koffer!

We maken je zomer nog leuker met onze Zomer Blind date-tassen. Vanaf maandag 9 juli kan je een tas lenen met boeken waarvan we de titels nog even een geheim houden on je te verrassen. Per boek vind je in de tas ook nog inspirerende achtergrondinformatie en een leesvraag om je leesgenot nog meer te vergroten.

Dus kom je blind date uitzoeken en misschien krijg je wel een heel spannende, een romantische, een grappige, een intelligente, of een heel leuke combinatie van alles! Een mooie gelegenheid om kennis te maken met een stijl die je zelf misschien niet zo gauw zou kiezen.

Het belooft dus een geweldige leeszomer te worden! Namens het hele team van de bibliotheek Wierden en Enter wens ik je een fijne zomer en veel leesplezier.

Meer berichten