Foto:

'Als echte tuinliefhebbers hebben wij dit idee opgepakt'

WIERDEN - Voor de vijfde keer wordt op 28 en 29 juli het Open Tuinweekend gehouden. "Het doel is laagdrempeligheid," vertelt Jeanne Bekkema van Open Tuinen Wierden. "Deelnemers vertellen enthousiast over wat je kan doen met het stuk grond achter je huis." Het gaat ook om kennisoverdracht. "Sommige eigenaren weten bijvoorbeeld alle Latijnse namen van planten. De liefde voor de tuinen is in ieder geval overal even groot. Bezoekers kunnen informatie krijgen en inspiratie opdoen."

Het Open Tuinenweekend is vijf jaar geleden begonnen met Ina ter Haar, Henny van der Veen en Jeanne Bekkema. "Wij hadden banden met de vereniging Groei en Bloei, ik zat bijvoorbeeld in bestuur. De anderen zijn nog steeds actief bij de vereniging. Wij zijn echte tuinliefhebbers en hebben daarom het idee opgepakt om iets specifieks voor Wierden te doen op het gebied van tuinen," vertelt Bekkema. "We zijn begonnen om een groep deelnemers bij elkaar te krijgen, die hun tuin in de tweede helft van de zomer wilden openstellen. Dat is het moment dat de tuin tot volle wasdom komt." Het aantal deelnemers schommelt altijd rond de dertien. "We hebben een keer zestien gehad, maar dat is redelijk veel, vooral als mensen tijdens dit weekend alle tuinen willen bezoeken." Qua opzet is de afgelopen jaren niets veranderd. "We hebben veel geleerd en dat nemen we zeker mee bij de organisatie. Iedere keer komen er wel nieuwe deelnemers bij. We stellen niet echt eisen, wel letten we erop dat de tuinen in verschillende gebieden van de gemeente Wierden liggen."

Ervaringen uitwisselen
Volgens Bekkema zijn er hele leuke gesprekken tijdens het weekend. "Tuineigenaren en bezoekers wisselen ervaringen uit, bijvoorbeeld over de aanpak van slakken, het opbinden van planten, kweken en aanleg. Zo hopen we bezoekers enthousiast te maken om zelf ook aan de slag te gaan in de tuin." De organisatie hoopt vooral dat mensen die weinig hebben met tuinieren komen kijken. "Dan kunnen ze zien wat er allemaal bij komt kijken met een groene tuin. Ik hoop dat ze ondervinden dat zo'n tuin helemaal niet zoveel werk hoeft te zijn en dat ze daarvoor gaan in plaats van tegels wat je tegenwoordig vaak ziet."

Open en transparant
De organisatie begint in januari. "Dan beginnen we met het zoeken naar deelnemers en hen te benaderen. Vervolgens is er in het voorjaar een bijeenkomst met iedereen die zich aangemeld heeft. Wij zijn er eigenlijk tot aan het Open Tuinenweekend mee bezig, tussendoor moet er ook nog veel geregeld worden. In september is er een evaluatie met de deelnemers. Met behulp van een enquête kunnen zij dan aangeven wat zij er van vonden en wat er beter kan. Deze verbeterpunten nemen wij dan mee naar volgend jaar. Hier zijn wij heel transparant en open over."

Het vinden van deelnemers heeft soms nogal wat voeten in de aarde. "We gaan actief op 'jacht' en sommige mensen melden zichzelf aan. Naar de meeste tuinen voor het weekend gaan we zelf op zoek. Er is iemand bij de organisatie die heel bekend is in Wierden en dus op de hoogte is van mooie tuinen. We benaderen ook mensen door gewoon aan te bellen. Soms komen tuineigenaren via via bij ons terecht door huidige en voormalige deelnemers. Tevens vragen we inwoners om ook eens in hun eigen buurt rond te kijken."

Divers

Van de dertien tuinen zijn er dit jaar zes nieuwe. "Het zijn heel verschillende tuinen, met onder andere een rotstuin, een cactustuin, een zwemvijvertuin en een wijngaard waarin bloemen zijn geplant die insecten aantrekken. Deze keer is er ook een tuin over de gemeentegrens, namelijk in Vriezenveen," zegt Bekkema.

"Veel tuineigenaren vinden het leuk om mensen te ontvangen en over de tuin te praten. Maar het is wel belangrijk dat deelnemers weten wat hen te wachten staat: er kunnen soms wel 400 mensen komen in het weekend. Zij zijn hier de hele dag, van 10.00 tot 17.00 uur, mee bezig. Maar zijn zij enthousiast: wij hebben nooit iets gehoord over negatieve ervaringen. De eigenaren kunnen hun tuin laten zien en hun kennis delen over planten en tuinieren."

Aantal bezoekers groeit

De organisatie geeft aan dat het aantal bezoekers de afgelopen jaren is gegroeid. "Vorig jaar waren er 800 bezoekers bij een bepaalde tuin. Dat is prima, het verdeelt zich over twee dagen, dus is het niet zo dat er 400 man in je tuin staan. Bij kleinere tuinen kan het zijn dat mensen even voor het huis moeten wachten, omdat er simpelweg niet genoeg ruimte is. Er komen Wierdenaren die besluiten om toch even een kijkje te nemen, deels vanuit nieuwsgierigheid, maar natuurlijk ook uit belangstelling. Ook komen er mensen van buiten de gemeente, vaak vakantiegangers. Maar er zijn ook mensen die speciaal uit het westen naar Wierden komen om een tuin te bekijken." Voor dit jaar kunnen eigenaren zich niet meer aanmelden. "Maar als mensen het zien zitten om hun eigen tuin open te stellen, kunnen zij zich aanmelden voor volgend jaar. Alle contactgegevens staan op de website."

Meer berichten