Gemeente Wierden biedt particulieren de helpende hand door de mogelijkheid te bieden hun asbest gratis in te leveren.
Gemeente Wierden biedt particulieren de helpende hand door de mogelijkheid te bieden hun asbest gratis in te leveren. (Foto: )

Gemeente Wierden helpt inwoners met kleine asbestdaken

WIERDEN - Particulieren met een klein asbestdak hebben de mogelijkheid om asbest gratis in te leveren. Zo hoopt de gemeente mensen te stimuleren om hun asbestdak op tijd te vervangen. Vanaf 2024 zijn asbestdaken die in contact staan met buitenlucht verboden. Particulieren met een dak dat kleiner is dan 35m2 kunnen asbest gratis inleveren. De eerste inzameldagen zijn zaterdag 7 juli op de Wierdense gemeentewerf en 14 juli op de gemeentewerf in Enter.Ook op 29 september en 6 oktober zijn er inzameldagen.

Ook op 29 september en 6 oktober zijn er inzameldagen. Niet iedereen kan zijn asbestdak gratis inleveren. Het dak mag maximaal 35 m2 groot zijn en het moet gaan om 'hechtgebonden' asbestplaten die bevestigd zijn met schroeven. Daarnaast moeten mensen een sloopmelding indienen bij de gemeente voordat ze beginnen met slopen. "Wie een sloopmelding doet en voldoet aan de voorwaarden, mag zijn asbest gratis inleveren. Zo iemand krijgt van de gemeente pallets en plastic om platen luchtdicht te verpakken. Verder krijgen mensen een asbestkit met onder andere een stofmasker, zodat ze zichzelf kunnen beschermen," vertelt wethouder Richard Kortenhoeven. "Want veiligheid staat voorop." Asbest dat zwaar verweerd of beschadigd is, kan niet worden ingeleverd. Dat moet door een gecertificeerde asbestsaneerder laten worden verwijderd. Dit geldt ook voor asbest van grotere daken of bedrijfsdaken. In 2024 zijn alle bestaande asbestdaken minstens 30 jaar oud en vormen ze een risico voor gezondheid en het milieu. Dan verweren zulke daken en komen er kleine asbestvezels in de lucht. Daarom zijn asbestdaken vanaf 2024 verboden. "Die zes jaar zijn zo om," aldus wethouder Kortenhoeven. "Bovendien gelden veel argumenten om je asbestdak te vervangen ook nu al. Het gezondheidsrisico neemt elk jaar toe. Ook zal het steeds lastiger worden om zo'n dak te verzekeren."

Bij brand bijvoorbeeld loop je het risico dat schade niet meer vergoed wordt. Bovendien is de kans groot dat het vervanging steeds duurder wordt, omdat er meer vraag naar komt en de subsidiepotjes leeg raken. Kortom: kun je nu aan de slag? Doe het dan!"

Meer berichten