Met de ondersteuning vanuit de stichting kan er ook naar hartenlust gebowld worden.
Met de ondersteuning vanuit de stichting kan er ook naar hartenlust gebowld worden. (Foto: Stichting Bevordering Gehandicaptensport)

'Gehandicapten uit isolement halen'

door Jolien van Gaalen

WIERDEN -  De stichting Bevordering Gehandicaptensport Wierden ondersteunt dit jaar 110 gehandicapten zodat zij hun favoriete sport kunnen blijven beoefenen. Dat was in de eerste jaren wel anders. "Toen ondersteunden we slechts enkele mensen per jaar," zegt bestuurslid Jan van der Aart.

De stichting is in 2012 opgericht. "Samen met anderen had ik het idee dat er voor gehandicapte sporters weinig werd gedaan in de gemeente. Er was wel een declaratiefonds van de gemeente Wierden, maar daar werd op bezuinigd. Mensen moeten hierdoor bijna op bijstandsniveau leven om voor een bijdrage in aanmerking te komen. Door de bezuiniging vallen veel gehandicapten tussen wal en schip, waardoor zij niet meer konden sporten."

Sinds 2016 weten mensen en sportvereniging de stichting goed te vinden. "Voor 2018 hebben wij aan 110 gehandicapten een waardecheque verstrekt. Dat komt ook omdat wij op een gegeven moment sportverenigingen zijn gaan aanschrijven waardoor de bekendheid groter is geworden. Ik probeer altijd om de waardecheque rond Sinterklaas bij de mensen in de brievenbus te krijgen, dan is het een mooi Sinterklaascadeau."

Allerlei sporten
Mensen kunnen voor allerlei sporten een aanvraag indienen. "Enige voorwaarde is dat het sporten in verenigingsverband gebeurt," aldus Van der Aart. "Wij werken met een waardecheque zodat zeker is dat het geld daaraan wordt besteed. Na de aanvraag komen wij in actie. De aanvragers krijgen persoonlijk een cheque, die zij aan de vereniging kunnen geven. Hierdoor betalen zij minder contributie. Wij als stichting betalen dan de contributie rechtstreeks aan de vereniging."

In eerste instantie gaat het om verenigingen in Wierden, maar als daar niet de juiste faciliteiten voor sporten aanwezig zijn kunnen de sporters uiteraard ook uitwijken naar Nijverdal, Almelo of Hellendoorn. Voorbeelden zijn de Waterspetters in Nijverdal en GSV Rijssen, De Veene en De Klup.

In 2015 leek het einde verhaal voor de Gehandicapten Sport Vereniging Wierden, waardoor het wekelijkse zwemuurtje van de leden op de tocht stond. De vereniging werd vanwege een gebrek aan bestuursleden opgeheven. Door onder meer De Klup in Almelo is dit toch blijven bestaan. "Wij hebben gezegd: als jullie zorgen voor de begeleiding, zorgen wij voor een tegemoetkoming in de contributie," vertelt Van der Aart. "Hierdoor kunnen nog steeds dertig mensen op maandag of dinsdag zwemmen bij De Kolk."

De stichting denkt ook mee met verenigingen. "Juventa zat op een gegeven moment in de maag met het G-team," vertelt Van der Aart. In de wintermaanden kon dit team niet buiten sporten, omdat het te koud was. Wij hebben dit opgelost door voor enkele maanden de huur van een binnensporthal te betalen, zodat de kinderen gewoon door konden gaan met voetballen."

Bestuur
Voor de tegemoetkomingen in contributies wordt geput uit een bedrag dat over is gebleven na verkoop van onroerend goed. Van der Aart: "Nadat de kosten hiervan af zijn gegaan, is nog een mooi bedrag overgebleven voor de stichting. Doordat we nu veel bekender zijn, gaat dit bedrag wel hard achteruit. Ik denk dat we nog een zeven à acht jaar kunnen uitzingen."

Bij de stichting is een klein bestuur actief, bestaande uit vrijwilligers. Jan van der Aart: "Wij runnen deze stichting met zijn vijven en gaan ook regelmatig kijken bij de wedstrijden om te zien hoe de waardecheque wordt besteed." Het echte werk gebeurt volgens Van der Aart bij de verenigingen. "Als stichting geven wij eigenlijk alleen een tegemoetkoming aan de gehandicapte sporters en die weten ons inmiddels goed te vinden.''

Ontroerend
Het doel van de stichting is om gehandicapte mensen aan het sporten te krijgen en te houden. Daarnaast wil het bestuur gehandicapten uit hun isolement halen. "Soms krijgen we heel ontroerende reacties. Zo vertelde een alleenstaande moeder over haar twee kinderen met autisme. Zij liet weten dat de kinderen op school altijd buiten de boot vallen. Nu zijn zij aan het schaatsen en voetballen met behulp van de waardecheque. Dit zorgt voor veel plezier en het gaat nu ook veel beter op school," vertelt Van der Aart.

Toekomst
"Wij van het bestuur zijn allemaal al op leeftijd en hebben allemaal al kleinkinderen, maar we hopen dit nog jaren te kunnen doen met behulp van de financiële buffer." Jan van der Aart geeft dat hij hoopt dat mensen ook eens kijken naar lokale goede doelen. "Ik hoop dat vrijgevige mensen in Wierden het eens wat dichterbij zoeken voor het jaarlijkse bedragje naar het goede doel."

Goud!
Het G-team van MHC Almelo heeft op de Special Olympics goud gewonnen. De Special Olympics werden op 8, 9 en 10 juni gehouden in de Achterhoek. Ze wisten alle zes wedstrijden overtuigend te winnen. Bij dit team zitten twee spelers uit Enter, namelijk Simon Roetgerink en Mark Stam.

Meer berichten