Bij Overijssel Verwoord is ook een rol weggelegd voor het publiek uit de provincie. Foto Studio Schulte Schultz.
Bij Overijssel Verwoord is ook een rol weggelegd voor het publiek uit de provincie. Foto Studio Schulte Schultz. (Foto Studio Schulte Schultz)

'Verhalen vertellen zorgt voor begrip'

door provincie Overijssel

OVERIJSSEL -  Overijssel is vol van verhalen, taal en poëzie. Onder de noemer Overijssel Verwoord bruist vanaf augustus de hele provincie ruim een half jaar van de literaire activiteiten. Van Zwolle tot Enschede wordt het publiek betrokken bij literatuur en taal door middel van schrijfwedstrijden, leesclubs en evenementen. De grootse afsluiting vindt in maart 2019 plaats tijdens het Groot Overijssels Boeken & Verhalenbal.

Overijssel Verwoord is er voor lezers en schrijvers (in spe) van jong tot oud uit de hele provincie. Zo schrijven ouderen in verzorgingshuizen korte verhalen gebaseerd op hun herinneringen tijdens het project Het Verhalenhuis.Middelbare scholieren gaan onder de noemer Lezen met de Sterren collectief aan de slag met het lezen en bespreken van een boek. Verder zijn er leesclubs en schrijfwedstrijden waar iedereen aan mee kan doen. Daarnaast wordt de prijs voor het beste Overijsselse boek van het jaar weer uitgereikt en reageren dichters als Poëziecurator op een tentoonstelling.

Inleven
Gedeputeerde Hester Maij van cultuur over Overijssel Verwoord: "Lezen en verhalen vertellen dragen ertoe bij dat mensen begrip voor elkaar hebben en zich kunnen inleven in anderen. Overijssel Verwoord is een prachtig project waarin mensen van alle leeftijden met elkaar worden verbonden."

Dichtersgilde
Een nieuw fenomeen in de Provincie Overijssel is het Dichtersgilde: een groep jonge, talentvolle dichters die gezamenlijk als literaire ambassadeur van de Provincie optreden. De leden van de Dichtersgilde worden op 4 augustus tijdens het Tuinfeest in Deventer gepresenteerd.

Festivalavond
In maart 2019, tijdens de Landelijke Boekenweek, sluiten we af met het Groot Overijssels Boeken & Verhalenbal, een bruisende festivalavond met interviews, voordrachten, performances, boekpresentaties, prijsuitreikingen, verrassingen en een goed feestje. En dit is nog lang niet alles: neem voor een overzicht van alle projecten een kijkje op de website.

Samenwerking
Overijssel Verwoord wordt gesubsidieerd door de provincie Overijssel en uitgevoerd door Wintertuin. Hiervoor werkt Wintertuin intensief samen met Rijnbrink, partner voor bibliotheken en culturele organisaties. Daarnaast zijn er talloze partners uit de provincie bij Overijssel Verwoord betrokken, waaronder Zorggroep Solis en Rijksmuseum Twenthe.

Aftrap
De start van Overijssel Verwoord begintmet de presentatie van het Dichtersgilde tijdens het Tuinfeest op zaterdag 4 augustus. Dit vindt plaats bij Theater Bouwkunde in Deventer vanaf 16.00 uur.

Meer berichten