Kinderen ontdekken op ModderDag hoe het leuk is om in de modder te spelen.
Kinderen ontdekken op ModderDag hoe het leuk is om in de modder te spelen. (Foto: Partou (vergrote versie foto))

Het mag: lekker ravotten in de modder

door Partou

ENTER - Partou in Enter doet op vrijdag 29 juni mee aan de Nationale ModderDag. Op deze dag houden kinderdagverblijven, scholen en natuur- en milieucentra in Nederland allerlei activiteiten met modder in de hoofdrol. Zo brengen ze de kinderen spelenderwijs in verbinding met modder en de natuur.

Op ModderDag ontdekken kinderen hoe leuk het is om met modder te spelen. Ook bij Partou aan de Reggestraat duiken de kinderen de modder in. Zo gaan ze aan de slag met het maken van moddertaartjes en moddersoep, gaan ze grabbelen in de modder en maken ze prachtige tekeningen van modder. Vestigingsmanager Lisa Henzel: "Wij doen graag mee omdat we het belangrijk vinden dat de kinderen in aanraking komen met de natuur. Die zit namelijk vol verrassingen en prikkelt de creativiteit. De kinderen zijn gelukkig niet bang om vies te worden, want ze zijn wel gewend om veel naar buiten te gaan en lekker te ravotten in de natuur."

International Mud Day
Niet alleen Nederlandse kinderen, ook honderdduizenden kinderen in het buitenland zijn op 29 juni tegelijkertijd actief bezig met natuur op International Mud Day. International Mud Day is ontstaan in Nepal om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te realiseren en te vergroten.

In navolging hiervan wordt ook in onder meer Australië, Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sinds enkele jaren International Mud Day in juni gehouden.

Belangrijk
In 2013 is ModderDag voor het eerst in Nederland gehouden. Vorig jaar deden in Nederland 125.000 kinderen van 3000 locaties mee. En dat is belangrijk. Want waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een steen kunt keilen over het water? Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen? En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen stimuleert.

Meer berichten