Foto: Jolien van Gaalen

Gastcolumn: Kunst heeft uitstraling

door Nanne Bouwman

De zaal van de Marke was goed gevuld bij een lezing over kunst door Jan Aanstoot ter gelegenheid van de jubileumexpositie van de Galerie Tolg-Art van Johannes Dollen.Een veelvoud van stijlen en stromingen kwam voorbij gelardeerd met foto's van schilderijen die bij de desbetreffende stijl pasten. Ik heb het niet zo zitten op het plaatsen in hokjes van allerlei zaken en gebeurtenissen. Het heeft voor mij als kunstleek in ieder geval niet zoveel zin, tenzij je wilt aangeven dat er bij elke stroming altijd sprake is van na-aperij. Een schilderij is voor mij niet mooi of lelijk of iets daartussenin. Ik praat liever over uitstraling.

Voor mij was wel een eye-opener toen Jan vertelde dat kunstenaars manipuleren. Ze laten lelijke dingen weg, maken normale dingen mooier en beïnvloeden dat verder door licht en, dat zei hij er niet echt bij, een emmer emotie. Vond ik eigenlijk wel mooi, had ik mij nooit zo gerealiseerd. Aan de andere kant hou ik er in mijn diepste wezen niet zo van gemanipuleerd te worden.

Moeilijker had ik het met zijn verhaal over abstracte kunst. Je weet wel van die schilderijen waar je niets van kunt maken. Jan had het op een zeker moment over zich-zelf-makende schilderijen. Vond ik wel leuk gevonden. De compositie moet het doen. Dat is volgens Jan het interessante hiervan. Van de volledig abstracte stukken waar je niets van kunt maken heb ik, niet gehinderd door kennis van zaken, wel eens het idee dat het een methode is om snel geld te verdienen, gezien ook de ruige snelle manier waarop sommige van deze kunstwerken tot stand worden gebracht. Sommige kunstschilders (charlatans?) verdenk ik er van absoluut niet in staat te zijn een realistisch stilleven te maken, waarvoor in ieder geval tekentechnische vaardigheden vereist zijn.

Er zijn ook semi-abstracte schilderijen, waaruit je soms allerlei onogelijke vormen kunt halen, zoals gestalten of gebouwen en andere zaken vaak zonder enig maatgevoel en realistische verhoudingen, waarvan je ook kunt veronderstellen dat ze vergelijkbaar zijn met kindertekeningen. Het kan zijn dat de kunstenaar zijn hallucinaties onder invloed van wat-dan-ook getracht heeft weer te geven. In een enkel geval zijn de kleurencomposities wel geslaagd.

Het intrigeerde mij dat Jan heel nadrukkelijk verklaarde dat hij niet wist wat hij aan moest met het werk van Willem Buitenweg. Heel bijzonder vond hij het. Als Jan er dan geen plaats voor heeft in welke stijl of stroming dan ook, zou ik wel kunnen bedenken wat je er dan wel mee moet. Ik vond het getoonde werk stuitend. Zou nihilisme ook een stijl kunnen zijn?

Ik ga toch nog eens wat vaker kijken bij de galerie van Johhannes Dollen, omdat hij ook wel eens dingen exposeert die mooi zijn door lelijkheid.

Meer berichten