Kinderen spelen Twister in de buitenlucht tijdens buitenspeeldag. Foto: Carlo ter Ellen / Tubantia
Kinderen spelen Twister in de buitenlucht tijdens buitenspeeldag. Foto: Carlo ter Ellen / Tubantia (Foto: Carlo ter Ellen / Tubantia (Datum foto 11-06-2014))

De Buitenspeeldag staat voor de deur

door Jantje Beton

WIERDEN/OVERIJSSEL - Jantje Beton en Nickelodeon willen van Nederland één grote speelplek maken. Op woensdag 13 juni staat de elfde Buitenspeeldag voor de deur. In het hele land hebben al meer dan 605 scholen, bedrijven, buurtverenigingen, ouders, gemeenten en kinderen een activiteit aangemeld. Ook in Overijssel wordt dan volop buiten gespeeld.

In Overijssel worden al 40 activiteiten gehouden. In Borne bijvoorbeeld kunnen kinderen spelen in een megazandbak, schminken, lekker nat worden op de buikschuifbaan, springen in het piratenschip, een vogelhuisje timmeren, limbodansen op tropische muziek en nog veel meer. Daarnaast kunnen kinderen in Deventer spijkerpoepen, knutselen, stelten lopen, knuffelen met de dieren, zandkastelen bouwen bij de waterpomp en nog veel meer. Dat zijn maar twee van de vele leuke Buitenspeeldagactiviteiten die gehouden worden in Overijssel. In de gemeente Wierden is er op moment van schrijven slechts één activiteit, namelijk een blote voetenpad en modderbad aan de Kruizemunthof.

Al veel activiteiten zijn aangemeld maar dat moeten er nog veel meer worden. Want buitenspelen is vandaag de dag nog steeds niet vanzelfsprekend. Van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool zijn er meer dan 1 miljoen kinderen die niet meer dagelijks buitenspelen. Ondanks dat zij aangeven zich vrolijk en blij te voelen nadat zij een tijdje buiten hebben gespeeld (75%). Daarnaast geven kinderen aan dat zij buitenspelen één van de leukste vrijetijdsbestedingen vinden, maar toch vaker binnen dan buiten spelen.

Zet de straat af en hou samen met kinderen een knikkertoernooi, tover de straat om tot een hindernisbaan, bouw hutten of ga stoepranden. Van grote tot kleine spelletjes en van knutselen tot hinkelen: alles is mogelijk. Iedereen die kinderen een waanzinnige dag vol plezier wil bezorgen kan meedoen. Iedereen die hun eigen Buitenspeeldag aanmeldt ontvangt een gratis 'Stop nooit met spelen' spandoek. Een activiteit aanmelden kan tot 13 juni via

buitenspeeldag.nl

Meer berichten