Foto: Jolien van Gaalen

Naar de sportschool

door Nanne Bouwman

Al jarenlang probeer ik één keer per week een bezoek te brengen aan de sportschool Bodyfit aan de Nijverheidsstraat. Dat doe ik voor mijn gezondheid, voor de ondersteuning van wat andere sportieve activiteiten en voor de gezelligheid. Ik voel mij er heel goed bij.

Er is een vrij harde kern van mensen die ik regelmatig tref. De meesten ken ik alleen van voornaam. In de loop van de tijd leer je ze beter kennen. Je weet wat voor werk ze doen, welke sporten ze nog meer beoefenen. Van sommigen weet ik ook privé-achtergronden. Vooral in de sauna zijn de mensen veel spraakzamer en vertellen ze verhalen die ze normaal gesproken niet zo maar over de toonbank gooien. Soms worden er ook veel moppen verteld. Zo ging het ook een keer over Patricia Paay. Het ging van de een naar de ander. Op een zeker moment maakte iemand een opmerking over nog een BN-er. Een wat oudere flink uit de kluiten gewassen dame, die met gevaar voor eigen leven nog van een duiktoren dook en met een enorme knal plat op het water terecht kwam. Niemand die op de naam kon komen. Later heb ik die man nog een appje gestuurd: "Je moet de groeten hebben van Patty Brard."

Meest spannende maand
De meest spannende maand op de sportschool is de maand januari. Dan stromen de nieuwe leden binnen met goede voornemens. In maart zie je er nog maar weinig terug, maar er blijft wel eens een enkeling langer hangen. Alle hulde.

Je hebt wel enig doorzettingsvermogen en discipline nodig om te blijven komen. Maar als je het drie maanden volhoudt zie je en voel je ook resultaten. Alle energie die je er in stopt krijg je met veel rente terug. Echt waar. Je voelt je beter, je hebt meer conditie. Kortom: de kwaliteit van leven kan aanzienlijk verbeteren. Je kunt in veel opzichten ook beter een stootje verdragen.

De sporters zijn van alle leeftijden. Sommigen volgen groepslessen zoals aerobics en spinningfiets (conditioneel fietsen op speciale home-trainers). Anderen trainen individueel op toestellen en met gewichten of iets dergelijks.Tot de laatste categorie behoor ik. Ik vind het gezellig en maak dan ook graag een praatje tussen de oefeningen door. De één is daar meer ontvankelijk voor dan de ander. Met sommigen heb ik daardoor een goede band opgebouwd, die best wel waardevol is.

Oordoppen
Jammer vind ik dat er de mensen zijn die met oordoppen in verbonden met hun smartphone werken. Ze communiceren amper en zijn in zichzelf gekeerd. Soms zeg ik per ongeluk wel eens goeiedag tegen zo'n persoon, die dan met een verveeld gezicht zijn oordopjes uitdoet en vraagt: "Wat zei u?" Ik krijg dan de neiging om te zeggen: "Of je worst lust!" Daar ben ik te verstandig voor. Ik maak dan excuses dat ik niet gezien had dat ze oordoppen in hadden.

Eigenlijk zijn het vrijwillige autisten. Ik snap best wel dat hun favoriete muziek inspirerend werkt voor het beoefenen van hun favoriete sport. Sporten met oordoppen is altijd nog beter dan niet bewegen. Mensen die maar weinig bewegen zijn van harte welkom en als je doorzet kun je er gezonder en gelukkiger door worden. Veel succes!

Meer berichten