Kidsrun van de Wiezoloop. Foto: Emiel Muijderman / TC Tubantia.
Kidsrun van de Wiezoloop. Foto: Emiel Muijderman / TC Tubantia. (Foto: Emiel Muijderman - DTCT Datum foto 15-08-2015)

Manfred Körbl verwacht veel sfeer en snelheid bij 20e Wiezoloop

door Jenny ter Maat

WIERDEN - Koos Bosch, Zwiero Knol en Manfred Körbl staan zaterdag 16 juni waarschijnlijk aan de start van de vijf kilometer van de Wiezoloop, voor het eerst en vanwege het jubileum. Twintig jaar geleden stonden ze aan de wieg van van dit loopfestijn.

De hardloopvrienden liepen regelmatig mee bij hardloopevenementen in het land en opperden het idee dat er in Wierden ook een loop moest komen. Dat initiatief werd verder uitgewerkt en in de zomer van 1998 was de eerste Wiezoloop een feit. "Er deden ruim vierhonderd lopers mee. Dat was boven verwachting en heel goed voor die tijd, want de grote hardloopvibe kwam pas tien jaar later", vertelt Körbl.

Vanaf de start ging het snel met de groei van de Wiezoloop. Na vier. vijf jaar werd voor het eerst het aantal van duizend overschreden. En het festijn groeide snel door naar ruim tweeduizend lopers.

Wat maakt de Wiezoloop nu eigenlijk zo aantrekkelijk? Körbl: "Het aantrekkelijke van de Wiezoloop, en dat is tevens onze filosofie: een kwalitatief zo goed mogelijk georganiseerde regio-loop met nationale en internationale trekjes. De Wiezoloop heeft zich altijd van vergelijkbare (regio)lopen kunnen onderscheiden doordat we naast de bekende regio toplopers ook nationale en internationale topatleten aan de start hebben. Die kunnen we aan de start krijgen door onze goede relatie hebben met een aantal Nederlandse topmanagers; we kunnen af en toe meeliften wanneer buitenlandse topatleten voor andere wedstrijden in Europa zijn."

Dat maakt de Wiezoloop net even anders dan de reguliere regiolopen. "Want zeg nou zelf, waar en bij welke sport kun je als recreatieve sporter of loper nu meedoen in dezelfde wedstrijd waarin absolute topatleten starten die kort daarvoor nog aan een EK/WK of Olympische spelen deelnamen? Dus de combi van veel jeugd, recreatieve lopers en topatletiek maakt de Wiezoloop zoals hij is."

Nieuw parcours
De 20e editie kent een nieuw parcours op de 10 kilometer. Na twee jaar een deel door het buitengebied gelopen te hebben is het parcours nu weer door en direct aan de rand van het centrum; drie rondes op een heel snel parcours met vier keer de passage door het sfeervolle centrum.

Hittescenario
Elke Wiezoloop van ieder jaar heeft zijn charme en z'n eigen bijzonderheden, maar er zijn er twee die Körbl er uitlicht. "Tijdens de Wiezoloop van 10 juli 2010 kwam de temperatuur boven de dertig graden. We hebben toen ons zelf bedachte hittescenario toegepast. Om lopers tegen zichzelf in bescherming te nemen moest je op de tien kilometer vóór de laatste ronde binnen een bepaalde tijd bij de doorkomst zijn, anders werd je uit de wedstrijd gehaald. Voor deze optie kregen we destijds veel waardering want het waren toen temperaturen van 34+. Ons scenario kreeg zelfs navolging in het land."

"De andere gedenkwaardige wedstrijd was de wedstrijd waarin het parcoursrecord van 28:03 werd gelopen. Ge-wel-dig om iemand zo hard te zien lopen door de straten van Wierden met rijen dik publiek bij de finish die de atleet destijds massaal naar deze geweldige tijd schreeuwden."

Körbl verwacht van deze 20e editie een geweldig hardloopfeest met veel deelnemers en veel publiek. Met veel sfeer en snelle tijden op het nieuwe tien kilometerparcours. Een mooie jubileumeditie dus."

Informatie
De 20e editie van de Wiezoloop is op zaterdag 16 juni. Inschrijven op de wedstrijddag kan vanaf 13.30 uur tot een half uur voor de te lopen afstand, in sporthal 'n Dikken, Dikkensweg 1 in Wierden. Als eerste start de jeugd tot en met 6 jaar om 15.30 uur.

Meer berichten