Adam Ravenstein: "Ik vind het fantastisch om in deze regio over de geschiedenis te horen." Foto: Jenny ter Maat.
Adam Ravenstein: "Ik vind het fantastisch om in deze regio over de geschiedenis te horen." Foto: Jenny ter Maat. (Foto: Jenny ter Maat)

'Geschiedenisles' op bijzondere plekken

door Jenny ter Maat

ENTER -  Lovende reacties waren er na afloop van de deelnemers aan de Historische tocht voor de organisatoren. De deelnemers bezochten in oude legervoertuigen gedenkwaardige plekken van WO II in en rond Enter. Aan deze indrukwekkende tocht deden dit jaar nogal wat kinderen mee. "Daar zijn we heel blij mee! Aan deze generatie willen we deze verhalen juist heel graag doorgeven", zegt Diederick ten Brinke, één van de organisatoren. De tocht verliep super. Ten Brinke: "Mensen vonden de verhalen zeer indrukwekkend, het weer kon niet beter en we hebben nog nooit zo'n grote groep deelnemers gehad. Uiteraard hadden we dit niet kunnen doen zonder de vrijwilligers en de chauffeurs van Keep Them Rolling."

Begraafplaats Weitakkersweg op de es in Enter ligt er zonovergoten en vredig bij. De bloeiende seringen geuren en de statige bomen zijn gehuld in lentegroen. De begraafplaats is de tweede stop van de historische route, die de deelnemers langs bijzondere plekken uit de Tweede Wereldoorlog voert, langs graven en langs monumenten in en rond Enter. Op deze begraafplaats ligt soldaat Gerrit Jan Puppels uit Enter begraven.

Rond half elf komen twaalf historische legervoertuigen de parkeerplaats van de begraafplaats opgereden. Jeeps, maar ook legervrachtwagens met deelnemers in de laadbak. Al met al een behoorlijk groep belangstellenden: in totaal rond de 80 personen, waaronder 55 deelnemers.
Engelbert ter Haar is één van de eersten die uitstapt. "We organiseren deze tochten al zo'n 25 jaar; de eerste jaren waren het voornamelijk oud-strijders die deelnamen," vertelt hij. "De laatste jaren is er weer veel belangstelling voor deze tochten en gelukkig rijden ook de mensen van Keep them Rolling elk jaar weer mee."
De deelnemers lopen het oude gedeelte van de begraafplaats op en staan stil bij het graf van Gerrit Jan Puppels. Puppels raakte op 12 mei 1940 bij Roosendaal gewond tijdens de verdediging van zijn vaderland. Zes dagen later overleed hij in Bergen op Zoom aan deze verwondingen.

Diederick ten Brinke van de Oranjevereniging Enter vertelt het verhaal. Er wordt met aandacht geluisterd, ook door de jeugd die meegekomen is. Er worden bloemen gelegd en een respectvolle minuut stilte gehouden.Eén van de deelnemende kinderen is Bente Mennegat uit Enter. De historische tocht is nieuw voor haar en ze is onder de indruk van het verhaal. "Ik vind het best wel zielig," vertelt ze. "Maar het is wel leuk om in de auto's te rijden."
Een andere deelnemer is de Canadees Adam Ravenstein, getrouwd met Kim uit Enter. Ze zijn net twee dagen in Nederland. Het stel woont in Vancouver in Canada. "We zijn op bezoek bij haar grootouders," vertelt Adam. Hij vindt het indrukwekkend om deze rit mee te maken en de verhalen te horen, ook al omdat zelf werkt als brandweerman bij de Canadese strijdkrachten. Hij weet dat Canada deel had aan de bevrijding van Nederland. "Ik vind het fantastisch om in deze regio over de geschiedenis te horen. En je gaat er ook niet elke dag op stap in een WW2 truck!"


En dan gaan de oude legervoertuigen weer op weg naar de volgende historische plek: het gedenkteken van verzetsman Hendrikus de Vries. De route voert onder andere langs het hoofdkwartier van het gewapend verzet in Overijssel en naar het monument voor de omgebrachte Enterse Joden. En elke stop heeft haar eigen indrukwekkende verhaal.

Meer berichten