Foto: Wereldwinkel Wierden

De trots van Zuid-Afrika: pinotages

door de Wereldwinkel Wierden

WIERDEN -  Elke maand zet een vrijwilliger of vrijwilligster van de Wereldwinkel Wierden een vaas, beeld, artistiek object of food in de schijnwerper. De gezellige winkel voor originele cadeaus is blij met de vaste groep bezoekers maar zij wil graag een nog grotere doelgroep bereiken. Deze keer maken we kennis met Hildegard Olthof.

Hildegard is sinds november 2017 vrijwilligster bij de fairtrade cadeauwinkel. Ze was werkzaam in het speciaal onderwijs, eerst in Almelo en later in Enschede. Door de invoering van het passend onderwijs verviel haar baan en kreeg ze tijd voor vrijwilligerswerk. Hildegard is lid van wandelvereniging Ambulare en naast deze hobby maakt ze tijd vrij om een aantal keren per jaar met andere vrijwilligers te koken voor het eetcafé de Ontmoeting. "Mijn keuze is om de trots van Zuid-Afrika, de pinotages, te promoten. Dit omdat we, toen onze dochter een paar jaar geleden in Stellenbosch studeerde, tijdens een bezoek aan haar de diverse wijnboerderijen in de buurt van Stellenbosch en Paarl bezochten. Dat was genieten, heerlijke wijn geproefd met bijpassende chocolaatjes."

Trots
In Zuid-Afrika zijn ze trots op hun Pinotages. Niet voor niks: de druif werd gekruist in Zuid-Afrika. Een herkenbare druif met rokerige, aardse smaak die, mits op het juiste moment geoogst, ook erg fruitig kan zijn.

Het begin
De Pinot Noir en de Cinsault, ook wel Hermitage genoemd, werd in 1925 gekruist door Abraham Perold, toentertijd professor in de wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch. De Pinot Noir levert namelijk geweldige wijnen op, maar is lastig te verbouwen. Perold plantte een aantal zaden in de tuin van de universiteit, maar kreeg vervolgens een nieuwe baan aangeboden. Hij vergat de druiven, en jaren later, toen de Universiteit de tuin ging opruimen, wist Charlie Niehaus maar net te voorkomen dat de planten werden weggegooid. Hij nam ze mee naar een collega, die ze plantte in het bekende Welgevallen Estate. Toen Perold daar weer op bezoek kwam en het resultaat zag, was de cirkel rond en doopte men de druif Pinotage. De eerste wijn werd gemaakt in 1941, maar echt populair werd de druif pas vanaf de jaren 60.

Dit is een rode wijn van Fair Trade Original met een rijpe geur van donkere kersen en bramen. Het is een volle wijn met een krachtig smaak. Deze wijn wordt door Zuid-Afrikaanse arbeiders verbouwt. De wijnboerderij doet mee aan het Black Empowerment Programma. Dat betekent dat de werknemers mee kunnen praten en opleidingen volgen om sterker in hun schoenen te staan. Thuis en op hun werk.

Deze Pinotage komt van de Zuid-Afrikaanse wijnleverancier Citrusdal Wines. Citrusdal Wines is een samenwerkingsverband van tien wijnboeren. Het bedrijf koopt de druiven in van de boerderijen en bottelt het tot kwaliteitswijn. De ontwikkelingsactiviteiten voor de werknemers lopen via Citrusdal Gemeenschaps Ontwikkelings Vereniging (GOV).

"Goede wijn behoeft geen krans, maar maakt gezellig tafelen en tijd doorbrengen met familie en vrienden af", aldus Hildegard.

Locatie
Wereldwinkel Wierden is te vinden aan de Marktstraat 11a en bereikbaar via 0546 - 574656. Ook is er op Facebook een pagina te vinden van de Wereldwinkel Wierden

Meer berichten