Verkoopmedewerkster Mary Slooter bij de producten van Seepje.
Verkoopmedewerkster Mary Slooter bij de producten van Seepje. (Foto: Ingrid Eidhof)

Wereldwinkel is altijd op zoek naar vernieuwing

WIERDEN - Wereldwinkel Wierden is voortdurend bezig om haar assortiment te vernieuwen. De komende tijd zal de fairtrade cadeauwinkel aan de Marktstraat drie speerpunten hanteren.

Duurzame producten worden geproduceerd met zo min mogelijke impact op het milieu. Een heel bekend voorbeeld is de Dopper. De hervulbare drinkflesjes, die ervoor zorgen dat de stapel plastic afneemt. Met een deel van de opbrengsten worden wereldwijd waterprojecten gesteund. Zodat er overal waar dat het hard nodigst is er schoondrinkwater beschikbaar komt.

Een ander voorbeeld van onderscheidend bezig zijn en investeren in de toekomst zijn de producten van 'Seepje'. Het 100 procent natuurlijke wasmiddel bestaat uit de noten en schillen van de Sapindusboom die groeit in Nepal en door de bevolking worden gebruikt om kleding te wassen. In de verpakking, van gerecycled karton of linnen tas, zit een zak met noten. Verder enkele kleine linnen waszakjes. Voor een wasbeurt worden er twee of drie noten/schillen in het waszakje geknoopt. Dat wordt in de wasmachine bij de was gelegd en vervolgens kan het gewone programma ingesteld worden. Het schuimt en wast schoon.

De wasnoten worden geïmporteerd uit Nepal en vervolgens ingepakt bij Siza, een dagbestedingproject waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn. Ook is er Seepje vloeibaar, ideaal voor schoonmaakactiviteiten maar ook als handwasmiddel of middel om de vaat te wassen.
Deze Green Soap producten zijn heel handig en bijkomend voordeel is dat deze artikelen biologisch afbreekbaar zijn.

Fairtrade
Bij Fairtrade draait het naast een duurzame productie en milieu om eerlijke en betere arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden. Hiertoe is al veel verbeterd, te denken valt aan het telen van rijst zonder gebruik van pesticiden. 

Een ander voorbeeld zijn de tassen die handgemaakt worden in Mali, Niger en Burkina Faso. Landen waar dit goed ontwikkelde ambacht van leer bewerken door kleine coöperaties wordt begeleidt. Deze tassen worden natuurlijk gelooid en met plantaardige kleurstoffen gekleurd. Doordat er minder schadelijke chemicaliën en metalen worden gebruikt dan voor reguliere looiing, is dit beter voor de werknemer en milieu.

Social Label
Dit zijn producten die veelal in de buurt gemaakt worden. "Betrokkenheid dichtbij proberen wij nog meer vorm te geven door te kijken of we in de toekomst in de regio bijvoorbeeld van sociale werkplaatsen of kleinschalige projecten ook duurzame producten kunnen afnemen" aldus de woordvoerster.Door in te zetten op een mensgerichte empathische maatschappij, is het een logische stap dat er door de importeurs samenwerking wordt gezocht om zo zorg en innovatie te verbinden.

In het assortiment van de fairtrade cadeauwinkel met een boodschap zijn daarom de kaarten van Floris, die gedrukt worden met plantaardige inkt op gerecycled papier, opgenomen. De mens en haar welzijn en ontwikkeling staan centraal in de visie en bedrijfsvoering van Floris.

De firma Floris voelt zich helemaal betrokken bij mensen en nemen daarvoor een groot stuk verantwoordelijkheid op zich. Niet op papier als mooi affiche voor de buitenwereld, maar in de dagelijkse praktijk. In haar productielijnen schakelen ze medemensen met een beperking in. In sociale werkplaatsen of activiteitencentra verzorgen zij bijvoorbeeld de verpakkingen en display. Hierbij blijft het echter niet, Floris geeft ieder jaar dan ook 10% van haar winst aan een goed doel.

Door de aankoop van deze producten, welke met passie en trots zijn gemaakt met respect voor mens en milieu, draagt de klant er nog meer toe bij dat de doelstelling van de Wereldwinkel, werelds, betrokken, ver weg en dichtbij, nog beter onderschreven wordt.

De fairtrade cadeauwinkel aan de Marktstraat gaat dus aan de slag met een vernieuwingsproces.

Zij zijn altijd op zoek naar mensen met een visie op een duurzame toekomst voor alle wereldburgers. Wil jij hierin meedenken of ben je benieuwd naar al deze ontwikkelingen, kom ons team van vrijwilligers dan versterken of loop binnen en kom je verwonderen over ons assortiment.

Voor meer informatie en/of aanmeldingen kan er contact gelegd worden via info@wereldwinkelwierden.nl. Met belangstellenden wordt dan zo snel mogelijk contact opgenomen. 

Meer berichten