De 32-jarige Iris Hannema heeft tien jaar lang in haar eentje de hele wereld over gereisd. In totaal heeft ze meer dan honderd landen bezocht.
De 32-jarige Iris Hannema heeft tien jaar lang in haar eentje de hele wereld over gereisd. In totaal heeft ze meer dan honderd landen bezocht. (Foto: Iris Hannema)

Reiskriebels in bibliotheek Wierden

door Linda Kaspers

WIERDEN -  Vroeger begon het altijd vrijwel direct na de kerstvakantie. Dan pakte mijn vader zijn ACSI campinggids en begon hij met het plannen van de zomervakantie. Ik droomde al snel mee over bergen, fijne zwembaden, de zon, nieuwe vrienden bij de tafeltennistafel... Heerlijk!

Hoewel internet natuurlijk een prima alternatief biedt voor een dikke campinggids met onhandig uitgebreide legenda, leen ik zelf ieder jaar weer even een ACSI Campinggids bij de bibliotheek. Een boek vol eindeloze mogelijkheden voor de enthousiaste kampeerder lijkt het. Al die mooie plekken ... En welke zullen we dit jaar ontdekken? De zee, of toch de bergen? Of zullen we eens gek doen en gewoon de tent inpakken en gaan rijden tot we ergens komen waar we willen blijven?

Ik ben zelf inmiddels iets verder weg geweest dan de Ardennen en mijn zusjes hebben zich ontwikkeld tot heuse globetrotters. Mijn fascinatie met reizen en het ontdekken van deze prachtige planeet is nog altijd groot. Toen ik onlangs de reisboeken van Iris Hannema ontdekte was ik dan ook heel erg blij. Iris (32) heeft tien jaar lang de hele wereld over gereisd in haar eentje. Meer dan honderd landen heeft ze bezocht. Haar boeken 'Miss Yellow Hair', 'Hello' en 'Het bitterzoete paradijs' barsten van de prachtige, spannende, hilarische en ontroerende momenten die het reizen zo mooi maken.

Toch merkt Iris nu dat ze reismoe is. En dat levert nog een mooi boek op. In 'Reizen volgens Hannema', dat op 18 april uitkomt, komt Iris thuis. En niet bij haar ouders zoals de afgelopen tien jaar, maar écht thuis. In haar eigen huis in de Franse Alpen, met haar Franse liefde en de hond. De grote reislust is verdwenen en maakt plaats voor rust en een echt gevoel van thuiskomen.

Tijdens de lezing van Iris Hannema op zaterdag 21 april in de bibliotheek Wierden neemt ze ons mee op reis. In korte tijd zien we de mooiste uithoeken van de wereld en maken we de meest geweldige dingen mee. En ook vraagt Iris zich af, wat maakt een mens een reiziger? Is het een aangeboren talent of kun je het leren?

Ik heb er zin in. Een geweldig leuke lezing van een enthousiasteling die doet wat ik altijd heb willen doen: de hele wereld bekijken! En ik vraag me toch af, ga ik dan naar huis met hernieuwde reislust, of liever met een gevoel van rust omdat mijn thuis zo fijn is?

Wist je dat je ook voor de e-reader boeken van Iris kunt lenen bij de bibliotheek?

De lezing begint om 20.00 uur. De kosten bedragen 7,50 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden. Kaarten zijn te reserveren via de website.

Meer berichten