JuliantienFotografie

Column Geert Nijhoff: botsende smaken

Sinds kort werkt op ons kantoor een soort stagiaire, alleen mogen we dat niet zo noemen. Een slimme ambtenaar heeft het woord participatieplek bedacht. Zo'n plek is bedoeld om het voor onder andere statushouders mogelijk te maken in te stromen in onze maatschappij. Bij ons wordt deze plek ingevuld door een Syrische man. Hij woont al geruime tijd in Nederland en wil weer aan het werk binnen zijn oorspronkelijke vakgebied: (interieur)architectuur. Best even wennen, voor beide partijen.

Een van de eerste opdrachten die ik de beste man heb gegeven, was: ontwerp een erker voor een traditionele woning in het buitengebied. Daar begon de eerste moeilijkheid al, want hoe leg je uit wat een erker is? Toen dat eenmaal duidelijk was, ging hij aan het schetsen. Een Nederlandse ontwerper zou misschien twee varianten hebben bedacht, passend bij de woning en ingegeven door wat er om ons heen te zien is. Zo niet onze Syrische collega. Aan het einde van de dag lag er een hele stapel schetspapier met vele mogelijkheden voor een erker. Er zaten zeker verrassende ontwerpen bij. De meest opvallende was er een erker met ronde boogramen.

Maar niet een van de geschetste opties zal werkelijkheid worden, zeker niet in het buitengebied. En dat is nog lastig uit te leggen ook. Wij vinden dat zo'n erker moet passen bij de woning. Onze collega vindt dat waarschijnlijk maar saai. s smaak cultureel bepaald? Toch zal hij zich wat moeten voegen naar de Nederlandse smaak. Ik ben zeer benieuwd waar deze botsing van smaken en bijbehorende stijlen toe zal leiden de komende tijd.

Foto: JuliantienFotografie

Meer berichten