Ruben Smit van de Nieuwe Wildernis laat zien hoe je mooie natuurfoto's maakt.
Ruben Smit van de Nieuwe Wildernis laat zien hoe je mooie natuurfoto's maakt.

Natuur centraal bij bibliotheek Wierden

door Linda Kaspers

WIERDEN - De Boekenweek, het jaarlijkse literaire hoogtepunt. Ik word heel blij als ik in de trein zit op die laatste zondag van de Boekenweek. Zoveel mensen die al lezend in het Boekenweekgeschenk onderweg zijn naar familie, vrienden of gewoon een dagje uit. Het heeft iets poëtisch. Allemaal mensen op dezelfde manier op weg, allemaal ergens anders naartoe.

Griet Op de Beeck schreef het Boekenweekgeschenk. 'Gezien de feiten' gaat over Olivia, een vrouw voor wie opeens alles anders wordt. Een verhaal over spijt hebben, de wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste.

Jan Terlouw schreef dit jaar het Boekenweekessay. Terlouw is een groot liefhebber van de natuur, de Nederlandse natuur in het bijzonder. Het vele groen, de dijken, het water, de wolken, fascinerend vindt hij het. Maar hij is ook ongerust. De natuur is in gevaar, klimaatverandering is een feit. Het is tijd voor drastische maatregelen. 'Natuurlijk' is een ode aan de natuur en een pleidooi om de aarde beter achter te laten voor volgende generaties.

Het Boekenweekgeschenk krijg je in de Boekenweek cadeau in boekwinkels bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken. Het Boekenweekessay is vanaf 10 maart te koop in de boekwinkel voor 3,50 euro. Op zondag 18 maart reis je gratis met de NS als je het Boekenweekgeschenk bij je hebt. Een mooie dag om een treinritje te maken naar één van de mooie natuurgebieden die Nederland rijk is!

De bibliotheek Wierden organiseert in de Boekenweek een interessante lezing van Ruben Smit. Smit is als ecoloog gepromoveerd aan de universiteit van Wageningen, waar hij zes jaar als universitair docent werkte. Daarna werd hij natuurfotograaf en heeft hij diverse prestigieuze internationale fotoprijzen ontvangen, waaronder de BBC Wildlife Photographer of the year. Ruben Smit werd bekend bij het grote publiek door zijn werk voor de prachtige natuurfilm De Nieuwe Wildernis, een bekroonde film over de Oostvaardersplassen. Twee jaar lang filmde Smit met een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa.

Zaterdag 10 maart om 14.00 uur komt Ruben Smit naar het Akkerhus aan Ypeloschoolweg 2B in Ypelo om te vertellen over zijn werk. Na zijn lezing kun je met hem mee naar de waterbuffer, waar Smit tips geeft over natuurfotografie. Neem je camera mee. Reserveer snel via de website want de belangstelling is groot en het aantal kaarten is beperkt.

Meer berichten