Annemiek Robben met Wout, Rianne en Egbert Eshuis. Foto: Jolien van Gaalen.
Annemiek Robben met Wout, Rianne en Egbert Eshuis. Foto: Jolien van Gaalen.

Schattig: op bezoek bij Wout en Lot!

WIERDEN - Annemiek Robben is geheel volgens traditie op bezoek gegaan bij de eerste baby's van 2018 in de gemeente om de ouders te feliciteren. Met een bos bloemen, een verzilverde spaarpot en een cadeautje voor het broertje in Enter ging Robben op pad om een kijkje te nemen bij de eerste nieuwe inwoners van dit jaar. Zij ging eerst naar Egbert en Rianne Eshuis in Wierden die hun eerste kindje Wout Marijn Henrik op 1 januari mochten verwelkomen. Daarna stond een bezoek aan het Enter op het programma. Lot Maria werd op 11 januari geboren als dochter van Rob en Renée Stamsnijder en als zusje van de tweejarige Cas.

Wout is geboren in Groningen. Zijn moeder Rianne stond onder behandeling bij het UMCG in Groningen vanwege een aandoening waardoor haar lever en nieren niet goed functioneren. Door een bijkomende infectie werd Wout te vroeg te geboren. "Eigenlijk was ik op 8 februari uitgerekend, maar eind december, toen ik ruim 34 weken zwanger was, kwamen de weeën op gang," vertelt Rianne. "Het lichaam ruimt in zo'n geval alles op wat er normaalgesproken niet in hoort. Wout is met een spoedkeizersnee geboren, want hij lag ook nog in een stuit. En door de infectie was Rianne te moe voor een 'normale' bevalling. Moeder en zoon mochten allebei op dezelfde dag naar huis: "We zijn gelukkig synchroon genezen." Op 16 januari kwam het kersverse gezinnetje weer thuis. De keizersnee heeft wel zijn sporen achtergelaten: Rianne is nog vaak moe en heeft door haar aandoening meer tijd nodig om te herstellen. Egbert heeft verlof van zijn werkgever. "Ik werk de komende tijd enkele dagen per week. Ze zijn gelukkig heel meelevend en flexibel op dat gebied," zegt Egbert. "Het begin is misschien niet zo mooi, maar dat vergeet je snel, vooral als je er zoiets prachtigs er voor terugkrijgt," vertelt Rianne met een glimlach. "En hij doet het heel goed." Bij geboorte woog Wout 2300 gram, inmiddels is hij met 800 gram gegroeid.

Je komt maar later
Lot Maria is geboren op 11 januari. Zij is het zusje van de tweejarige Cas en dochter van Rob en Renée Stamsnijder. De ouders hadden niet verwacht dat Lot de eerste baby in Enter zou zijn. "Op 7 januari was ik uitgerekend. Maar ik wilde liever niet dat het kindje rondom de feestdagen geboren zou worden, dat vind ik gewoon helemaal niet leuk. Ook niet op 2 of 3 januari. Je komt maar later, dacht ik. En daar heeft ze goed naar geluisterd," vertelt Renée lachend. Ondertussen heeft de tweejarige Cas een krukje opgehaald en gaat erop staan zodat hij zijn zusje een kusje op het hoofd kan geven.

Rob (35) en Renee (34) zijn beide geboren en getogen in Enter. "Mijn ouders zijn wel import, maar ik ben hier opgegroeid. Toen ik een half jaar was, zijn we in dit huis komen wonen. "Het is wel grappig," zegt Rob, "want wij hebben op dezelfde basisschool gezeten. Dat was de Sint Jozefschool, nu de Talenter. Mijn ouders hebben nog een foto van die tijd waar we samen opstaan: Renée zit in een karretje en ik sta ervoor." Renée: "Onze ouders waren vrienden. Toen wij samen wat kregen, zeiden mijn ouders: We hadden veel verwacht, maar dat niet." Hond Mo is al gewend aan twee jonge kinderen in het huis: "Mo is best beschermend en gaat soms pal voor het wiegje van Lot liggen."

Meer berichten