Doelpunt door Jesse Pultrum. Foto: Henk Pluimers.
Doelpunt door Jesse Pultrum. Foto: Henk Pluimers. (Foto: Henk Pluimers)

Matig Enter Vooruit viert een eigen feestje

door Jan Scholten

OLDENZAAL / ENTER - Middenin de festiviteiten van 'het feest der zotheid' toerde Enter Vooruit zaterdag naar Oldenzaal, dat in carnavalstijd al rap omgedoopt wordt tot 'Boeskoolstad'. Terwijl ook op het sportpark Weschterik de bacchanale festiviteiten al een aanvang hadden genomen, wenste E.V. nou niet bepaald haar aandeel te hebben in het Oldenzaalse volksfeest.

Met pijn en moeite, dát dan wel, sleepte de ploeg van coach Björn Hodes de winst tegen het plaatselijke De Esch uit het vuur. Dat het weinig met goed voetbal had te maken, werd na afloop in Enter maar voor lief genomen 2-4.Het wordt zo langzamerhand voer voor psychologen waarom Enter Vooruit het presteert om, om de haverklap te slap aan de zaterdagse werkzaamheden te beginnen. Ook nabij de Duitse grens kwam het gevaar in het eerste halve uur alleen van thuisclub De Esch. De mannen van trainer Kris Kempers acteerden een stuk agressiever en joegen E.V. over het ganse veld. Het constante simpele balverlies plus het aantal foutieve passes aan Enterse zijde mocht in die fase zorgwekkend heten. Dat uit zoveel gepriegel een tegendoelpunt zou vallen, was bijna symptomatisch.

In een halve minuut tijd maakte de defensie, incluis Enterse doelwachter, zoveel fouten en dubbele fouten dat het niet meer op de vingers van één hand te tellen was. Spits Koen Vehof bedankte het hele gezelschap voor zoveel medeleven en duwde de 1-0 binnen. Het was vervolgens aan het gebrek aan effectiviteit van de blauw-gele spitsen te danken dat E.V. niet met een tweede tegentreffer opgescheept werd. De volop meegereisde Enterse aanhang werd er aan de zijlijn knap ongemakkelijk van.

De hielen zien
Rond het half uur draaide het duel ineens toch een slag om. Wout Velten nam op links de buitenbaan, liet de hele Oldenzaalse carnavalsfanfare de hielen zien en Jesse Pultrum maakte de voorbereidende bedrijvigheid in stiel af, 1-1. Nauwelijks was men in de Boeskoolveste bekomen van de schrik of Henri Knol deed waarvoor hij is geboren: scoren. Op pad gestuurd door Wout Velten en met een timmermansoog het kleine gaatje naast keeper Laurens Ensink gevonden. Wedstrijd op z'n kop, E.V. met een voorsprong naar het kleedlokaal, 1-2.

Tijdens het schaftkwartier kreeg Enter Vooruit allereerst de minder prettige mededeling dat sterkhouder Wim Oosthoek met lichamelijke misère de strijd moest staken. Hodes, door een ritsje blessures al niet bijster bedeeld met een overvolle spelerslijst, stuurde de jeugdige Joël Scheper de mat op.

Voortvarender
Na terugkomst van de theepauze ging Enter Vooruit in elk geval wat voortvarender te werk. Niet dat het nu meteen hosanna was aan Enterse zijde, maar zwart-wit voetbalde de lamentabele eerste helft enigszins van zich af.De troepen van Hodes namen nu wel nadrukkelijk het initiatief en de thuisploeg moest zich beperken tot sporadische tegenstoten.

En jandorie, uit één van die counters kwam vooreerst de gelijkmaker in de boeken. Ietwat gemakkelijk gegeven vrije schop, ingestudeerde uitvoering van die freekick en Tomas Elbersen schoof de 2-2 achter keeper Robert Velten. Niet bijster secuur verdedigd, maar wel het sein voor Enter Vooruit om nog eens wat hout in de kachel te gooien.

Verlossende uithaal

Zwart-wit had nog een extra cilindertje onder de motorkap.  De bezoekers wilden de winnende serie van de laatste maanden in stand houden en gingen vol voor de alles verlossende uithaal. Eerst torpedeerde een grieperige Ron Smit (ook Peter Pluimers had aan Enterse zijde al een halve week het nodige malheur onder de leden) met een knallende kopstoot het doelhout naast goalie Ensink, maar tien minuten voor tijd was daar dan de beoogde voorsprong. Wout Velten kraste met een schone trap wederom een streepje achter z'n naam in het klassement der assists en Henri Knol toonde zich primus inter pares met dé balaanname van de speeldag. In één beweging werd ook de trekker maar overgehaald en E.V. stond in Oldenzaal op voorsprong. Die rechtse directe was de thuisclub te machtig.

Slotakkoord
Het slotakkoord werd ook door de gasten geschreven. De ranke A-junior Job Voortman (net daarvoor uit de dug-out geklommen) werd in het straatje gestuurd en na een formidabele sprint en dito passeerbeweging schreef de jongeling, in vergulde letters, z'n eigen sprookje met de definitieve 2-4. Naast de bank ging trainer Björn Hodes recht staan en deed z'n denkbeeldige pet af.

Meer berichten