Henri Knol van Enter Vooruit in actie. Foto: Henk Pluimers.
Henri Knol van Enter Vooruit in actie. Foto: Henk Pluimers. (Foto: Henk Pluimers)

Enter Vooruit met drie punten terug naar huis

door Jan Scholten

ZWOLLE/ENTER - Coach Björn Hodes van Enter Vooruit moest deze week een avondje aan de keukentafel gaan zitten om een onverwacht puzzeltje op te lossen. Een kleine handvol potentiële basisspelers zat gehavend in de lappenmand of liep met een week schorsing op zak. Er moest derhalve gebroed worden op een winnende strategie tegen Be Quick '28 uit Zwolle. De Enterse oefenmeester vond het winnende lot. Enter Vooruit keerde met een 0-3 winst in de achterzak terug vanuit de Overijsselse hoofdstad.

Een asgrauw wolkendek bedekte zaterdagmiddag het sportpark aan het Zwolse Stadionplein toen scheidsrechter Jan van Dijk, om klokslag half drie, thuisploeg Be Quick '28 en het bezoekende Enter Vooruit wegschoot voor hun onderlinge strijd om de punten. Voor de zwart-witten jaarlijks een lastige horde en ook dit keer leek het er het eerste halve uur voetbal op dat de winst niet zomaar richting Enter kon worden gebracht. De ploeg van Be Quick-trainer Edwin van Nijen hanteerde veelal de lange bal om zodoende de snelle spitsen met een rood-zwart tenue om het lijf, te bereiken. Dat leverde aanvankelijk dreiging op, maar de gerenoveerde achterste linie van de gasten - Peter Pluimers, Sietse Velten, Bart Schuiterd en Jürgen Siemerink - liet zien dat men waarschijnlijk vooraan in de klas heeft gezeten bij de lessen 'verdedigen'. E.V. gaf nauwelijks een mogelijkheid weg en trok meer en meer het laken naar zich toe. Rond de 30e minuut, al was het plotsklaps Oudjaarsavond, ontplofte de hele boel en werden alle wereldproblemen door E.V. binnen een kwartier opgelost. In de, tot dan toe, hechte Zwolse verdedigingsgordel gingen de alarmbellen af toen zwart-wit middels een ragfijne aanval, opgezet door de regisseurs van dienst, Wout Velten en Henri Knol en met Ron Smit aan het kanon, op 0-1 kwam. Voordat men in Zwolle goed en wel in de gaten had dat de barricaden ontmanteld werden, had Enter Vooruit er stookhout van gemaakt. In minuut 39 stuurde Bart Schuiterd (een jongen die verbaal nooit hoge noten blaast, maar het woord opgeven niet in z'n woordenlijst heeft staan) de knikker naar het blonde hoofd van Wout Velten. Die bracht met een gewiekst kopballetje Henri Knol in stelling en de Enterse topscorer (die voorgaande week zijn magnum opus had met z'n 250e en 251e treffer in dienst van de hoofdmacht van E.V.) paarde vervolgens schoonheid aan intelligentie, 0-2. Aan de

overzijde brandde eveneens de lamp. Zo net voor de pauze kwamen de voorwaartsen van Be Quick ook piepen voor het kot van doelwachter Robert Velten. Sertac Yilmaz nagelde de knikker voorlangs de Enterse kooi en Velten moest met gezwinde spoed naar de winkelhaak om een enorme pegel van Sander Aarten tegen de ballenvanger te duwen. Net toen de Zwollenaren dachten dat er vóór het schaftkwartier nog wat te rapen viel ..…. viel aan de andere kant het doek over rood-zwart Zwolle. Om volstrekt onbegrijpelijke reden werd vooreerst nog een treffer van Knol doorgestreept maar een minuut verderop stoomde Peter Pluimers op rechts het grondgebied van Be Quick binnen en via een meesterlijke steekbal van Wout Velten, kraste Jesse Pultrum nummer 3 in de boeken.

Daarna was het eerst maar eens rusten geblazen. Tijd voor Van Nijen om in de Zwolse kleedruimte de ontstane ravage eens door te lichten, een deurtje verderop ruimte voor Hodes om de euforie nog even de kop in te drukken met nog drie kwartier voetbal voor de kiezen. De redevoeringen in de kleedlokalen hadden hun vernietigende uitwerking in het tweede bedrijf. Er zat, naarmate de schemer z'n komst steeds nadrukkelijker aankondigde, sneeuw in de Zwolse lucht. En navenant werd het spel tussen de lijnen ook almaar killer. Bij Enter Vooruit was de room van de soep, de druk lag er niet zozeer meer op en de nonchalance groeide met de minuut. 

Enter Vooruit controleerde nog steeds het gebeuren, op het middenveld liep een onvermoeibare Dylan Siemerink nog vele gaten dicht, maar de troepen van Van Nijen hadden zowaar voor misère kunnen zorgen. Sander Aarten trapte in minuut 73 nog eens het gaspedaal in, maar z'n voorzet werd door Cas Duiker voorlangs gepegeld en twee minuten later snelde hetzelfde duo wederom door de Enterse rangen, maar voorkwam Jürgen Siemerink met een sliding waar doodsverachting inzat, naderend onheil. Ook aan de overkant had zwart en wit nog wat konijnen uit de hoge hoed kunnen toveren, maar daar stond de scherpe rand van het mes al lang niet meer naar boven. Terwijl de sneeuw nu daadwerkelijk met grote vlokken uit het luchtruim kwam vallen, blies arbiter Van Dijk de zaak, zonder een minuut bij te tellen, rap naar de vergetelheid. E.V. borg de punten in het laadruim van de bus en kachelde huiswaarts en ging zich opmaken voor een (te kort) ingestudeerde act voor de playbackshow. Op dat podium waren de verrichtingen heel wat minder dan de voorstelling in Zwolle en werden de manschappen van Hodes volledig weggeblazen door hun vrouwelijke collega's.

Meer berichten