Wout Velten van Enter Vooruit in actie. Foto: Henk Pluimers.
Wout Velten van Enter Vooruit in actie. Foto: Henk Pluimers. (Foto: Henk Pluimers)

'Een moeizame wedstrijd voor Enter Vooruit'

door Jan Scholten

ENTER - In een match die zelden verveelde, greep Enter Vooruit zaterdag de bloemen tegen het bezoekende Den Ham. Wedstrijden tegen de blauw-witten mogen zo langzamerhand gerekend worden tot de klassiekers.

Het was al niet warm op De Werf, maar Enter Vooruit kreeg in het openingshalfuur een ijskoude Hammer winterbui over zich heen. Het Enterse middenrif werd totaal overlopen en daardoor probeerde Enter Vooruit met verre passes het spitsenduo Wout Velten en Henri Knol (die moederziel alleen moest opboksen tegen een vijfmans defensie) te bereiken. De 0-1 werd overigens wel op een dienblad door Enter Vooruit aangeleverd. Kinderlijk balverlies op het middenveld en Thomas Remmink stuurde Louis Vijfhuizen met een steekbal op weg naar doelman Robert Velten. De topscorer bleef uit de klauwen van de E.V.-defensie en kraste een streepje bij zijn doelpuntenproductie, 0-1. Het overwicht van de bezoekers leverde echter niet veel grote kansen op, zodat verdere misère E.V. bespaard bleef. En warempel, Den Ham leverde na een half uur de vorstelijke zetel waarin het zich gemanoeuvreerd had, in voor een wiebelende klapstoel. Als een donderklap bij staalblauwe hemel ging routinier Henri Knol na 33 minuten goochelen met een doelpunt dat niet voor elke sterveling is weggelegd. Van een kleine 30 meter volleerde Knol de knikker ineens kiezelhard achter een totaal verbouwereerde doelman Jeffrey Ekkel. Het secondewijzertje op het klokje van de uitstekend fluitende arbiter Steve Oosterkamp maakte vervolgens drie omwentelingen en de bal lag op de stip, elf meter voor de neus van Ekkel. Marco ter Weel was 'de zestien' binnen geglipt en een licht tikje van de jonge rechtsachter Thim Boers op de hielen van Ter Weel was voldoende voor de pingel. Henri Knol dacht na zijn eerdere wondergoal 'het leven is al moeilijk genoeg' en joeg het ronde projectiel zonder scrupules, linea recta tegen de touwen, 2-1. Wedstrijd op z'n kop en E.V. onmiddellijk met betere papieren. Na zoveel opwinding in de eerste 45 minuten, was het zaak voor de acteurs om eerst maar eens thee te gaan nuttigen tijdens het schaftkwartier. Waar bij E.V. omzettingen werden verwacht kwam coach Björn Hodes terug met dezelfde elf. Het tweede bedrijf was van acquit meer in evenwicht. Enter Vooruit zette er meer vaart achter, won vaker persoonlijke duels en bij de mannen uit

Den Ham was de aanvalsdrift wat gaan betijen. Voor de beide doelen gebeurde aanvankelijk weinig. Dat veranderde een twintigtal minuten voor sluitingstijd.

Tommie Dam verstuurde een pass 'over de hele', het centrale duo bij E.V. – Niels Getkate / Sietse Velten – verkeek zich op de snelheid van de bal en Thomas Remmink zette de navigatie aan richting kooi van Enter Vooruit. Net buiten het strafschopgebied toucheerde Niels Getkate de watervlugge Hammenaar en de Enterse verdediger kon vervolgens met het rode karton als toegift, inrukken richting douches. De bijbehorende vrije trap van Louis Vijfhuizen werd met een fabelachtige reflex door keeper Velten uit de winkelhaak geranseld. Enter Vooruit raakte derhalve in ondertal en bij Den Ham rook men opnieuw bloed. De ingevallen jeugdige Jesse Pultrum loste dat naderende probleem eigenhandig op. De blonde middenvelder schonk met een fijnbesnaard breedtepassje Wout Velten de treffer, 3-1.

Invaller Danny Laarman bracht in blessuretijd nieuwe hoop op een punt, in de harten van de gasten. Die illusie werd echter rap de grond ingeslagen toen opnieuw Jesse Pultrum het laken naar zich toe trok.De Enternaar zag in een flits dat keeper Ekkel wel een heel eind "van huis was gelopen" en stuurde de bal langs de meetlat, met uiterste precisie vanaf de middenlijn, in een gapende doelmond, 4-2.

Meer berichten