'Hij was enorm trots op zijn kleindochter'

Indra Simons van iSi weddings.
Indra Simons van iSi weddings. (Foto: Franklin Veldhuis)

ENSCHEDE/WIERDEN - Met een prachtige foto van een opa en z'n kleindochter is Indra Simons van iSi weddings genomineerd voor de Bruidsfoto & Film Award 2018. Op maandag 28 mei worden de winnaars van de publieksprijs en de vakprijs bekendgemaakt. Indra dingt met deze foto mee in de categorie 'emotie'.

Wietske en Tom uit Wierden trouwden in juli 2017 bij Restaurant Fox in Denekamp. Op de foto heeft opa Van Leeuwen een intiem moment met zijn kleindochter. Indra over de emotie in de foto: "Opa was enorm trots op zijn kleindochter en kneep haar arm zowat fijn bij het feliciteren. Later hield hij ook nog een humorvolle en persoonlijke speech. Zo'n opa gun je iedereen!"

'Het moet binnenkomen'
De genomineerde foto toont Indra's 'handschrift' in de trouwfotografie, aldus de jury. Indra: "Ik vind het belangrijk om foto's te maken die weergeven waar het op zo'n dag om draait: het leven en de liefde vieren met iedereen die je lief is om je heen. Om daar krachtige beelden van te maken, dat is voor mij het allerbelangrijkste doel van een goede trouwreportage. Foto's die niet alleen mooi zijn, maar die echt binnenkomen."

Radar
"Voor dit soort momenten heb ik de hele dag mijn radar aanstaan. Niet alleen de momenten waarvan je sowieso weet dat ze komen, zoals de ringen en de kus, maar vooral juist dit soort niet te plannen momenten. Vaak geldt: hoe dichter je als fotograaf bij de actie bent, hoe meer je als het ware in het verhaal gezogen wordt als kijker, alsof je erbij was. Dat probeer ik te bereiken, maar nevernooit door het moment te verstoren. Het mooie is, dat als mensen opgaan in het moment, zoals hier, je heel dichtbij kunt komen en ze je niet opmerken. Regelmatig krijg ik achteraf opmerkingen als: 'Hoé dan!? Waar was je toen je die foto maakte? We hebben je totaal niet opgemerkt!', terwijl ik er toch echt bovenop stond. Maar dat kan natuurlijk niet altijd. Heel soms is het zaak wat meer op afstand te blijven. Daar heb je dan weer telelenzen voor."

Veertiende keer
De Bruidsfoto & Film Award wordt voor de veertiende keer op rij georganiseerd door Bruid & Bruidegom Magazine en heeft als doel om bruidsparen te inspireren voor hun eigen bruiloft en kennis te laten maken met professionele bruidsfotografen en -filmmakers. In de 8 fotocategorieën zijn telkens 10 foto's genomineerd. Alle genomineerde bruidsfoto's zijn te vinden op www.bffa.nl. Indra Simons werd vijf keer eerder genomineerd met een of meer foto's en won al drie keer een award.

Bruiloften in Nederland
Susan Lippe-Bernard, internationaal hoofdredacteur van Bruid & Bruidegom Magazine en tevens voorzitter van de jury, vertelt: "Dit jaar ligt de nadruk op beelden van bruiloften die zijn gemaakt in Nederland. Hoewel Nederlandse bruiloften in het buitenland ook prachtige beelden opleveren, vormen deze een relatief klein aantal ten opzichte van het totale aantal bruiloften op Nederlandse bodem. Om bruidsparen te inspireren die graag hun trouwdag willen vieren buiten Nederland, is er dit jaar speciaal de categorie Destination Wedding. In aanvulling op de internationale vakjury bestaande uit drie professionele fotografen en filmmakers, is er dit jaar ook voor het eerst een jury bestaande uit drie bruidsparen. Zij vormen onze lezersdoelgroep en daarom hebben wij hen ook de belangrijke taak gegeven om tot de nominaties te komen."

Tot 10 mei kunnen aanstaande bruidsparen en collega-fotografen hun stem uitbrengen op hun favoriete bruidsfoto's en -films via de website.

Meer berichten