Kerstvakantie: tijd om te lezen met je kind.
Kerstvakantie: tijd om te lezen met je kind. (Foto: Bibliotheek Wierden)

Vertrouwde én nieuwe activiteiten in bibliotheek

Door Linda Kaspers van de bibliotheek - Het is eind december, kerst is achter de rug en we maken ons op voor een nieuw jaar. Terwijl ik dit schrijf, zie ik buiten een witte wereld, de sneeuw kleedt alles in een mooie witte deken. We doen binnen de kaarsen aan en kruipen lekker op de bank. Een mooi moment om je terug te trekken met een goed boek of om op je gemak het afgelopen jaar te overdenken en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.

In de bibliotheek kijken we met plezier terug op 2017. We merken dat de functie van de bibliotheek aan het verschuiven is. Van klassieke uitleenplek van boeken verandert de bibliotheek steeds meer in een maatschappelijk-educatieve instelling, waar mensen veel meer kunnen doen dan alleen boeken lenen. We hebben dan ook een flink aantal activiteiten georganiseerd in 2017. Ik denk bijvoorbeeld aan de lezing van Meester Mark op 5 oktober, de landelijke stakingsdag in het basisonderwijs. Hij vertelde over zijn ervaringen als meester. Een feest van herkenning voor de 90 aanwezige leerkrachten. Of aan de sinterklaasfilm waarbij kinderen en hun ouders hard hebben gelachen terwijl de Club van Sinterklaas pakjesavond redde. Ik denk ook aan de cursussen die in de bibliotheek gegeven zijn, zoals Klik&Tik en Digisterker. Cursussen die het leven van verschillende inwoners aanzienlijk verbeteren.

In 2018 zet deze verschuiving zich voort. We hebben een programma ontwikkeld waarin voor bijna iedereen wel iets te doen is. Een greep uit de activiteiten: de Nationale Voorleesdagen met een vrolijke voorstelling voor peuters. Een lezing met korte workshop van Ruben Smit, natuurfotograaf en regisseur van de Nieuwe Wildernis. Een Kindercollege door een heuse ridder die vertelt hoe het is om als ridder in de Middeleeuwen te leven. Wat dacht je van een bespreking van het prachtige boek, Antonina's dierentuin, gecombineerd met het bekijken van de verfilming? En van een lezing van een pophistoricus over het ontstaan van de popmuziek? En vergeet vooral de maandelijkse topfilm in onze Biblioscoop met pluche stoelen niet.

Ook in 2018 zijn er verschillende cursussen op het gebied van de digitale wereld, voor Android tablets en smartphone, iPad, omgaan met websites van de overheid en DigiD, en een beginnerscursus internet. Voor ieder wat wils! Wil je al onze activiteiten in een helder overzicht? Kijk dan eens op onze website. Natuurlijk blijven wij ook mooie, bijzondere, nieuwe en relevante boeken aan onze collectie toevoegen. Zodat jij lekker lezend het nieuwe jaar in kunt en je ook voor al je goede voornemens informatie bij ons kunt vinden.

Meer berichten