Logo dedriehoek.net


Thema: Boeren, burgers en buitenlui

Wierden - Ook in de gemeente Wierden wordt zaterdag 9 september Open Monumentendag gehouden. Als thema is gekozen: 'Boeren, burgers en buitenlui'.

De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden. De Monumentenraad van de gemeente Wierden heeft dit jaar gekozen om de activiteiten te concentreren in en rond Enter. Wethouder Dianne Span opent de activiteiten om 13.00 uur bij de het Klompen en Zompenmuseum in Enter. Er is daar gelegenheid voor koffie en thee met iets erbij.

Wagenmakerij open
Echter ook in Wierden is de Wagenmakerij van Langenhof aan de Rijssensestraat die dag van 10.00 tot 16.00 uur wel geopend.

Reggestreek bus 
Dit jaar wordt opnieuw gebruik gemaakt van de gele Reggestreek schoolbus.
De rondtour met de Reggestreek schoolbus vertrekt ook bij het en Klompen en Zompenmuseum en zal als tweede opstappunt hebben Vakantiepark De Elsgraven. Vervolgens wordt een tour gemaakt langs diverse Rijksmonumenten, waaronder de West Twentse boerderij aan de Witmoesdijk, het Pand van Rohaan aan de Rijssensestraat, en het overslagcentrum Binnengerrit aan de Kartelaarsdijk en natuurlijk het Bouwhuis van de voormalige havezate het Cattelaer.

Tevens is in het centrum van Enter de Nederlandse Hervormde kerk van binnen te bezichtigen met uitleg. Ook het Huttemanshuis dat sinds kort niet meer wordt bewoond en nog geheel in de staat is van midden vorige eeuw kan worden bezocht. De klompenmakers zijn actief in het klompen en zompenmuseum en dat kan ook bezocht worden.

De Reggestreek Schoolbus rijdt een aantal keren de route. De eerste ronde vertrekt om 13.15 uur bij het Klompen en Zompenmuseum.

'Boeren, burgers en buitenlui', dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox