Logo dedriehoek.net


Petitielijst voor behoud van boerderij Hutteman

ENTER - De Monumentenraad van de gemeente Wierden houdt zaterdag 9 september weer de Open Monumentendag. Dit jaar ligt de nadruk op de monumenten in Enter. Deze dag is ook de boerderij aan de Dorpsstraat 45 geopend voor bezichtiging. Lokaal ook wel bekend als 'Hutteman'. Vanuit Enters Erfgoed zijn er vrijwilligers aanwezig voor tekst en uitleg.

De boerderij is een mooi voorbeeld van hoe Enter er rond de vorige eeuwwisseling uit zag. Bijzonder aan de boerderij is dat een gedeelte van de deelruimte al in de jaren dertig is verbouwd voor bewoning.

Een deel van de oude schouw is hier nog aanwezig.
Tot aan de jaren zeventig is de boerderij verbouwd en daarna is de tijd stil gaan staan.
Het interieur is een mooi voorbeeld van de verschillende stijlperioden van circa 1900 tot 1970 en hoe vele Enternaren in soberheid leefden.

Toen al duurzaam

Het erf is praktisch ingericht met een waterput, fruitbomen en timmerwerkplaats.
Hoewel duurzaamheid tegenwoordig een toverwoord is, kan gesteld worden dat de laatste bewoners dit woord waarschijnlijk niet kenden maar wel zo leefden.
Er werd weinig weggegooid en veel was nog bruikbaar en werd bewaard.

Petitielijst

Dus kom kijken met een open blik voor wat tegenwoordig als afval wordt beschouwd maar voor de mensen in het verleden nog waardevol was. Zoals al eerder bekend gemaakt, is Enters Erfgoed geïnteresseerd om het pand te verwerven.
Dit kan natuurlijk niet zonder draagvlak en financiële middelen vanuit de Enterse gemeenschap: "Deze dag ligt er een petitielijst die getekend kan worden om te voorkomen dat het pand uit het Enterse straatbeeld verdwijnt. Maak uw steun kenbaar! Alleen met uw hulp kunnen we voorkomen dat ook dit pand ut het Enterse straatbeeld verdwijnt."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox