Logo dedriehoek.net


Margriet: 'Een dag zonder kunst is een dag niet geleefd'

HOGE HEXEL - Margriet van Seumeren schrijft vanaf deze week een vierwekelijkse column in weekkrant De Driehoek. Ze was lange tijd verbonden aan het regionale dagblad De Gooi en Eemlander als kunstrecensent, schreef over exposities en interviewde kunstenaars. Ze schreef verschillende boeken en verhalen over cultuurhistorische onderwerpen.

Margriet woont sinds mei van dit jaar met haar man in Hoge Hexel. "We woonden in het Gooi en waren al een tijdje op zoek naar een andere woning. Maar we zochten eerst in het midden van het land. Totdat vrienden ons attendeerden om eens te gaan kijken in het oosten van het land." "We zochten rust en ruimte. De Randstad is erg druk en hectisch. Via Funda zijn we in Hoge Hexel beland", vertelt ze.
Zelf kent ze het platteland vanuit haar jeugd. Ze is geboren en getogen in Oeffelt in Brabant, waar ze tot haar twaalfde woonde.

Relaxed
"Wat ons in Hoge Hexel direct opviel was dat iedereen zo relaxed is. Als je in de rij moet staan bij de kassa geen ongeduldige mensen. En de mensen zijn ook vriendelijk. Ze zeggen je gedag en staan open voor een praatje. Verder is de natuur hier prachtig. We wandelen hier heel wat af en genieten van de dieren die we tegenkomen. Vooral de grote verscheidenheid aan vogels vinden we fantastisch." De twee kinderen zijn inmiddels het huis uit. "Ze komen regelmatig hier en genieten net als wij van de rust en het landschap. Ze wonen allebei in de stad en ik merk dat ze hier net als wij tot rust komen", aldus Margriet.

Margriet begon zich al heel vroeg te interesseren voor kunst. "Mijn grootvader was een groot kunst- en antiekliefhebber en zijn huis stond er vol mee. Als kind keek ik altijd vol bewondering naar de klokken, kasten en schilderijen die hij verzameld had. Mijn ouders hielden ook van kunst en namen ons regelmatig mee naar musea." Op de middelbare school was het haar leraar geschiedenis die prachtige verhalen over kunst kon vertellen. "Hij heeft ook een belangrijke rol gespeeld in mijn uiteindelijke studiekeuze." Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen.

Al ruim vijftien jaar is ze eigenaar van veilinghuis Zuydwal Veilingen in Laren in het Gooi. Met ingang van september verzorgt ze rondleidingen bij Museum MORE in Ruurlo. "Ik vertel graag over kunst. Ik merk als je meer informatie geeft over kunst mensen ook anders naar kunst gaan kijken en kunst gaan waarderen." Margriet: "Ze zeggen wel eens 'een dag zonder kunst is een dag niet geleefd'. Dat is ook mijn credo. Ik bewonder en geniet van kunst. Als ik werken tegenkom van kunstenaars die ik nog niet ken dan wil ik er meteen meer van weten. Ik lees dan ook veel over kunst en bezoek regelmatig tentoonstellingen.

Door middel van haar columns wil ze de lezers van De Driehoek meer vertellen over kunst en cultuur. "Soms zal dit zijn over dingen die ik heb meegemaakt maar ook over werken die ik bijzonder mooi vind. Ik weet nu al dat ik niet alleen over beeldende kunst zal schrijven maar over muziek en theater. En van tijd tot tijd ook over cultuurhistorie. Ik wil graag de mooie verhalen hierover vertellen."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox